Doorgaan naar artikel

Oerlemans: Niet zomaar groente zaaien na wateroverlast

Voor de grond is het meestal het beste om groenbemester of raaigras te zaaien na een teelt die door wateroverlast is mislukt. Groente voor industrieteelt lijkt lastig.

Dezer dagen worden vele percelen met misoogst omgeploegd. En dan? Conserven lijkt aantrekkelijk, maar onder voorwaarden. “Dan moet je goed nagaan welke onkruidbestrijding je hebt gebruikt en of dat combineert met het gewas dat je wilt zaaien”, zegt Bert Aasman, manager akkerbouw Zuidoost van adviesbureau Delphy. “Mits je een contract kunt krijgen, want dat gaat niet vanzelf.”

Oerlemans: geen ruimte om nu nog te contracteren

Lou Heijnen, directeur productie van Oerlemans Foods, beaamt dat. “Wij krijgen dezer dagen regelmatig telefoontjes van mensen die grond beschikbaar hebben. Helaas moeten we ze teleurstellen. De tijd van sperziebonen zaaien is wat ons betreft voorbij; de risico’s worden te groot. Niemand heeft wat aan een kwart oogst. Afgelopen weekend zaaiden we de laatste boontjes. Spinazie en boerenkool kun je nu nog zaaien. Maar het past niet in onze planning en capaciteit om meer daarvan te contracteren. En ik zou een teler niet adviseren om op eigen risico te zaaien.”

De hele keten heeft last van de waterschade, zegt Heijnen. “Voor de primaire sector is het ontzettend erg, maar ook de loonwerker, transporteur en verwerker hebben er last van. Overal valt een gat hierdoor. Vooral van waspeen, die in het zandgebied moet worden geteeld – precies het getroffen gebeid, komt een tekort. Dat geldt voor de hele Europese industriegroentesector. Maar consumenten vinden wel alternatieven.”

Grond in conditie krijgen voor volgend jaar

Heijnen adviseert telers niet om nu nog groente te telen. “Als ik boer was zou ik zorgen dat ik de grond in goede conditie kreeg voor volgend jaar. Niet gaan gokken, daar hebben we casino’s voor.”

Aasman ziet veel telers kiezen voor groenbemesters of gras.

“En een enkeling poot nog Bintjes. Dat wordt een lage opbrengst.”

Zandgronden herstellen best snel, ziet hij. “Maar zodra er leem in de bovengrond zit, heb je een probleem. De grond moet goed in orde zijn, ga in elk geval niet prutsen.”

Lees meer berichten over de wateroverlast

Share this

Petra Vos
Petra Vos

redacteur vollegrondsgroenten

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin