Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Echt goed middel tegen koolmot ontbreekt nog

De druk van koolmotjes in koolgewassen is dit jaar ongekend groot. Spruitkooltelers vrezen dat ze er het hele seizoen mee te kampen zullen hebben, omdat middelen die écht schoon schip maken ontbreken.

Op de spruitkoolplatform bleek vorige week vrijdag dat zo'n middel wel bestaat. Een proef met diverse middelen en toepassingen tegen koolvlieg, trips en koolmot werd op een gegeven moment in zijn geheel 'schoon geveegd' met een nog in aanvraag zijnde middel tegen rupsen van het koolmotje. Het effect was duidelijk, want er was in de proef geen enkele rups van het koolmotje meer te vinden, terwijl in het praktijkperceel van de teler de rupsen nog volop te vinden waren. De proef werd opgeschoond om in het verdere verloop het effect van de middelen op late koolvlieg, bladluizen en trips te kunnen blijven beoordelen.

Blijvend probleem

De aanwezige telers pleitten op 15 juli voor een spoedige toelating van het nieuwe middel, mede gezien de huidige ongekende situatie met zeer grote druk van het koolmotje. Normaal gesproken is het zaak de eerste generatie snel en doeltreffend aan te pakken, maar gezien de massale aanwezigheid, en de ook uit de proef blijkende mindere werking van de momenteel toegelaten middelen, lijkt het erop dat het probleem koolmotje dit seizoen zal blijven aanhouden. Tracer kwam bij de gewasbehandelingen beter uit de proef dan Steward.

2017 of 2018

Zoals het er nu voorstaat zal op zijn vroegst eind 2017 de toelating van het nieuwe middel een feit zijn, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het wel 2018 worden.

Eén reactie

  • c bos

    Ik denk dat het nieuwe middel rond 2030 komt dan ben ik met pensioen

Of registreer je om te kunnen reageren.