Vollegrond

Nieuws

Laarakker ziet brood in teelt bio-groente in noorden

Laarakker Groenteverwerking wil de teelt van industriegroente stimuleren in het noorden van het land. Het gaat in eerste instantie om biologisch geteelde gewassen.

Het is volgens Ad Lievense (hoofd van de biologische divisie) een project van Laarakker, het SPNA-proefbedrijf Kollumerwaard in Munnekezijl, de provincie Groningen en adviesbureau Delphy. “Laarakker laat in het noorden al biologische knolselderij, peen en bloemkool telen. De vraag naar biologisch geteelde industriegroente groeit echter hard. Bovendien willen biologische telers graag een ruime vruchtwisseling. Daarom zijn we dit project begonnen. Laarakker laat al 20 hectare biologische sperziebonen telen in het noorden. De biologische omzet bedraagt nu 15% van onze totale omzet.”

'Uitbreiding naar gangbare teelt wellicht optie'

Het project in het noorden is in eerste instantie gericht op de biologische teelt, zegt Lievense. “Maar op termijn is uitbreiding naar de gangbare teelt wellicht een optie vanwege de risicospreiding. Laarakker laat de groente vooral telen in het zuiden en midden van het land. Daar hebben de telers veel last van de regen.”

Het SPNA-proefbedrijf laat donderdag op de open dag (14.00–20.00 uur) demonstratievelden zien van industriegroente, zegt bedrijfsleider Philip Kramer. “We zijn hier dit jaar mee begonnen. We telen biologische tuinbonen, spinazie, suikermais, sperziebonen en pompoen en laten dat aan de telers zien. De industriegroenten staan er mooi bij. Ze hebben af en toe een bui gehad, gelukkig niet die grote hoeveelheden als elders in het land.”

Of registreer je om te kunnen reageren.