Vollegrond

Nieuws

'Kijken naar groentecontracten na 'ramp' Zuidoost Nederland'

Verwerkers van industriegroente zetten alles op alles om de bezetting van de fabrieken op peil te houden en met telers te zoeken naar oplossingen.

Het extreme neerslagpatroon in Zuidoost-Nederland zet verwerkers wel aan het denken voor het afdekken van risico's in de toekomst. Dat zegt Lou Heynen, directeur inkoop bij verwerker Oerlemans. "We kijken als industrie natuurlijk wel naar maatregelen voor dit soort extremen en dan kun je denken aan het meer spreiden van de teelt in Nederland. Maar het transporteren van groente uit Drenthe brengt wel extra kosten met zich mee. Een andere oplossing is meer voorraad aan te houden, maar ook dat kost geld en supermarkten willen allemaal de goedkoopste zijn."

Lege schappen

Het is zeer aannemelijk dat er een tekort in het supermarktschap zal ontstaan aan typisch Hollandse conserven- en diepvriesgroenten", stelde Philip den Ouden, directeur van de koepel voor voedingsproducenten FNLI donderdag. "Dit kan niet worden goedgemaakt door aanvoer uit het buitenland, want ook daar is sprake van forse waterschade, nog afgezien van het feit dat deze groenten in het buitenland maar zeer beperkt beschikbaar zijn."

Heijnen van Oerlemans beaamt dit. "De komende weken zitten we met spinazie op een bezettingsgraad van 20 procent, terwijl de fabriek nu op volle toeren zou moeten draaien. Ook bij sperziebonen is vijf weken niet gezaaid door de regen. Met het schema dat normaal tot week 41 loopt, halen we dat natuurlijk nooit meer in. "

Strop

Volgens Heynen lijden telers en verwerkers nu allebei een strop, net als overigens commissionairs, transporteurs en loonwerkers. Telers worden ontheven van contractverplichtingen bij overmacht, maar veel kosten zijn gemaakt door telers en verwerkers. Beide missen nu een belangrijk deel van de opbrengsten. "Ik kan me goed voorstellen dat dit telers de kop gaat kosten. Grote bedrijven die volledig in het gebied liggen, hebben dit jaar gewoon geen inkomsten." Telers hebben vaak alles onder contract. Er is feitelijk geen vrije markt voor industriegroente, waar dat bij bewaarproduct aardappel wel kan voorkomen.

Contracten openbreken

De FNLI vraagt om begrip van afnemers en consumenten dat er een tekort aan aanbod zal ontstaan. Het is van groot belang dat alles in het werk wordt gesteld om de economische schade voor telers en verwerkers zodanig te verlichten dat er continuïteit van bedrijfsvoering wordt geborgd. Ook Heijnen denkt dat contracten met retail moeten worden open gebroken. "Ik neem aan dat mijn collega's bij verkoop met de klanten praten over deze situatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.