Vollegrond

Nieuws

Courgetteprijs is dubbeltjes werk

De prijs van courgette uit de vollegrond startte met zo’n drie dubbeltjes, maar al snel zat het niveau tussen een tot twee dubbeltjes per stuk. Deze week houdt dat bij ZON fruit & vegetables nog stand, maar bij REO Veiling is het niveau gedaald tot een dubbeltje.

Courgette in Nederland is vooral een Zuidoost-Nederlandse aangelegenheid. Juist de regio die door water en hagel zwaar getroffen is. Dat geldt dus ook voor courgette in Noord- en Midden-Limburg. Er is sprake van wegval van planten, door hagel beschadigde planten en vruchten en plantschema's voor de tweede planting die in de verdrukking komen. Dat komt omdat de percelen nog niet vrij zijn of omdat er gewoonweg niet geplant kan worden door de bodemomstandigheden. Ook wordt het kort dag om nog te zaaien en planten, want 12 juli is zo'n beetje de laatste datum waarop het zaaiwerk gedaan moet zijn. 18 juli moet echt alles in de grond zitten en voor die tijd moet nog folie worden gelegd, voor zover dat nu al mogelijk is. Eén troost, de kwaliteit van de vruchten die na de hagelbui van 23 juni zijn gegroeid is weer beter.

Dalend verloop prijsvorming

De huidige prijsvorming maakt daarbij niet veel goed. Deze week zit het niveau voor de 14'ers bij ZON fruit & vegetables tussen 14 en 20 cent per stuk. De laatste drie dagen van vorige week werd 26 tot 28 cent genoteerd. Van 9 juni tot en met 28 juni schommelde de prijzen tussen 14 en 22 cent. Alleen op de eerste dag van het vollegrondseizoen, dat was 7 juni, zat de prijs op 30 cent.

Bij REO Veiling kwamen op 27 mei de eerste courgettes uit de vollegrond voor de klok. Daar werd toen 34 cent voor de 14'ers voor gedrukt. Vervolgens zakte de prijs weg naar 11 tot 18 cent om daarna door te stijgen naar 50 cent op 3 en 6 juni. Vanaf toen zakte de prijs geleidelijk, een enkele opleving daargelaten, van 35 cent op 7 en 8 juni naar een niveau dat sinds half juni tussen 10 en 20 cent zit. Deze week blijft de klokprijs rond 10 cent hangen.

De prijsvorming bij ZON en REO vertoont een vrijwel identiek verloop; wel licht het prijsniveau bij ZON 5 tot 10 cent hoger. Voor de 12'ers wordt gemiddeld over de afgelopen 10 dagen bij ZON 5 cent minder betaald en voor de 16'ers 7 cent minder.

Seizoen kascourgette

Bij REO komt de aanvoer van courgette voor het grootste gedeelte nog voor rekening van de kascourgette. De verhouding ligt deze week zo'n beetje op een derde vollegrond en twee derde kas, met een totale aanvoer in de afgelopen drie dagen van 735.176 colli. De prijs voor de 14'ers uit de kas heeft op REO Veiling eenzelfde verloop dan in de vollegrond, maar ligt een paar centen tot soms een dubbeltje hoger.

Sporadisch komen bij ZON nog kascourgette voor de klok. Vanaf 2 mei tot 7 juni was er sprake van een dagelijkse aanvoer voor de klok met een gemiddelde prijs van 38 cent voor de 14'ers, met een spreiding van 27 tot 53 cent. De week van 20 juni was de laatste week met dagelijks kascourgette voor de klok. De prijs was toen gemiddeld 24 cent.

Markttendens: onzekere marktsituatie.
Vergelijk zelf de prijzen van courgette.

Of registreer je om te kunnen reageren.