Vollegrond

Nieuws laatste update:8 jul 2016

Wateroverlast: opnieuw zware buien op komst

Vanmiddag en vanavond komen stevige onweersbuien tot ontwikkeling. Deze gaan plaatselijk gepaard met veel regen in korte tijd. Mogelijk geeft dit aanleiding tot wateroverlast. Ook kunnen bij buien hagel en windstoten voorkomen. In het uiterste Zuidwesten en het uiterste Noorden is de buienkans kleiner.

Dit is wat het KNMI te melden heeft voor vrijdag 3 juni. Het is ook een kopie van de van de afgelopen zeven, acht dagen. Het heeft er inmiddels voor gezorgd dat op sommige plaatsen in Noord-Brabant en Noord-Limburg er in middels 150 millimeter neerslag is gevallen, ofwel 150 liter per vierkante meter.

Telers en adviseurs geven desondanks aan dat de directe gevolgen in vollegrondsgroente – op het oog- nog meevalt, zeker in vergelijking met teelten als maïs en aardappel. Daar moest soms wel met en macht voor gewerkt worden, om te zorgen dat het water zo snel mogelijk van de percelen af was. Aanvankelijk was dat nog wel te doen, doordat de bodem nog behoorlijk wat water kon opnemen, inmiddels is dat al lang niet meer aan de orde.

Uitbreidingsdrift

Volgens Richard Willems van Aceera kan asperge - uitgezonderd nieuwe aanplant - nogal wat water hebben. "Het is een waterminnend gewas, maar met het huidige weer kan dat omslaan in waterstress."

Adviseur Piet van der Haas van Mertens Agro ziet bij het huidige weer vooral dat asperge staat op percelen die daar eigenlijk niet geschikt voor zijn. "Dat is een consequentie van de uitbreidingsdrift van de laatste jaren. Vroeger zou zo'n perceel niet aanmerking zijn gekomen voor asperge, nu wordt vaak de gok genomen dat het zo'n vaart niet zal lopen." Preipercelen hebben doorgaans veel minder problemen met wateroverlast, aldus Van der Haas. Door het ontbreken van ruggen en omdat het afwaterend vermogen van deze gronden in het algemeen behoorlijk is. "Het klamme weer maakt het risico voor insecten en schimmels wel levensgroot", waarschuwt hij.

'Waterschap aan de gang gezet'

Zeeland, op de grens van Oost-Brabant en Noord-Limburg, kreeg afgelopen maandag 75 millimeter neerslag te verwerken, vertelt René Verbakel van teelbedrijf Compliment. "We hebben het water in twee dagen van de percelen af gekregen, door met man en macht geulen te graven en door de inzet van pompen."

Om vervolgens definitief van dat water af te komen, was wel de medewerking van Waterschap 'Aa en Maas' nodig. "Dat ging niet vanzelf. We hebben ze echt aan de gang moeten zetten. Dat het water niet goed wilde wegstromen, kwam door een vaart waaraan de afgelopen  24 jaar niets was gedaan. Die is deze week meteen geveegd, maar daarvoor hebben we met een groep boeren wel eerst het hoofdkantoor bezocht. Hoe ze daar dan reageren, zo idioot laconiek! "Over twee dagen is dat water toch weg?"

Verbakel is er nog pissig over. "De veldwerkers van het waterschap snappen de problemen wel, maar die lopen ook tegen een muur aan. Op zo'n kantoor blijven ze hangen in het kijken naar beeldschermen en hoogtekaartjes en in het afsteken van domme praatjes: "Water stroomt van hoog naar laag, dus van daar naar daar. Dan kunnen jullie geen probleem hebben."

"We zijn door het oog van de naald gekropen, in ieder geval tot nu toe", vervolgt hij. "De afgelopen dagen is er nog veel water onze kant uit gekomen, maar dat is vooral in omringende gebieden gevallen. Het is nu even afwachten, totdat we weer aan de slag kunnen. De kunstmeststrooier staat ingespannen en de middelen tegen bladluizen en insecten staan klaar. Er vliegt van alles rond."

Wateroverlast: opnieuw zware buien op komst

Uitzicht vanaf de brug over de Maas tussen Wanssum en Well (foto's Stan Verstegen)

Wateroverlast: opnieuw zware buien op komst

Water in de looppaden op een perceel asperge in Egchel.

Wateroverlast: opnieuw zware buien op komst

Blauwe bes in America.

Wateroverlast: opnieuw zware buien op komst

Asperge in Panningen.

Wateroverlast: opnieuw zware buien op komst

Water in een pas geplant perceel prei (foto: Piet van der Haas)

Wateroverlast: opnieuw zware buien op komst

Perceel met maïs in Oostrum.

Wateroverlast: opnieuw zware buien op komst

Asperge oogsten met de laarzen aan in Budel Schoot (foto: Ben Saanen).

Wateroverlast: opnieuw zware buien op komst

Perceel ter plaatse gezaaide prei in Panningen dat blank heeft gestaan.

Wateroverlast: opnieuw zware buien op komst

Een van de weinige dingen die je kunt doen tegen dit natuurgeweld...

Of registreer je om te kunnen reageren.