Vollegrond

Nieuws laatste update:9 jun 2016

Bloemkool vreest gevolgen water; prijzen zijn bagger

Begin vorige week werd al aangegeven dat de markt voor bloemkool zoekende was. Afgemeten aan de dramatische prijsvorming daarna is het product nog steeds de weg kwijt.

Los van de dramatische prijzen, gaan bloemkooltelers onzekere tijden tegemoet. In Zuid-Oost Nederland viel veel neerslag, evenals in de Belgische bloemkoolstreek rond Roeselare. Bloemkool die tegen de oogst aan zit, zal geoogst worden zodra de bodemomstandigheden dat toelaten. Van bloemkool die nog een week of 3 tot 4 te gaan heeft, zal moeten blijken hoe ze de huidige wateroverlast hebben doorstaan. Er zitten ook grote verschillen in de hoeveelheid neerslag die per perceel of per regio gevallen zijn. Een woordvoerder van REO Veiling in Roeselare schat dat zo'n 10% van de bloemkool die nog enkele weken voor de boeg heeft, niet aan de oogst zal toekomen. Die planten laten nu hun bladeren hangen. Ook in Noord-Frankrijk en Duitsland is sprake van veel wateroverlast, waarvan de gevolgen nog niet te overzien zijn. Mogelijk dat bloemkooltelers in Noord-Holland garen spinnen bij de situatie die in de komende weken ontstaat.

ZON fruit & vegetables

Op ZON fruit & vegetables zakte de prijs op 30 mei voor het eerst onder 1 euro; van 1,20 euro per stuk naar 80 cent voor de sortering 6-I. De dag erna stabiliseerde de prijs tussen 51 en 60 cent, maar deze week zet de prijsdaling door naar 34 cent op maandag een 33 cent op dinsdag. Vandaag werd tussen 35 en 40 cent geklokt.

REO Veilling

Vanaf 1 juni zit de prijs bij REO Veiling ook onder 1 euro met 65 cent op die eerste dag van de maand. Leek de prijs zich in het verloop van die week nog enigszins te herstellen met een prijs van 86 cent op 3 juni; deze week is die hoop vervolgen met prijzen van 48 cent op maandag en 35 cent op dinsdag.

The Greenery

Bij The Greenery zakte de prijs voor de 6-I van 79 cent op 1 juni naar 63 cent op 3 juni en 58 cent op 6 juni. Vandaag en gisteren kwam er alleen nog kwaliteit II voor de klok met prijzen tussen 30 en 36 cent op dinsdag en 20 en 24 cent vandaag. Bij de achten ging het van 47 cent op 1 juni al naar 22 cent op 6 juni naar tussen 11 en 15 cent vandaag.

BelOrta

Ook bij BelOrta is 1 juni de dag waarop de prijzen onder een 1 euro zakte.  Voor de sortering X6 EA1 MH werd toen 44 cent geklokt. Deze week zet de prijsval door met 21 cent op maandag en 18 cent op dinsdag. De meest aangevoerde sortering 27FG X6 EMH doet het ietsje beter: 58 cent op 1 juni en vervolgens 72 (2/6), 85 (3/6), 47 (6/6) en 33 (7/6) cent.

Bekijk en vergelijk de 4 veilingen in één oogopslag.

Flinke aanvoer

De prijsval valt te verklaren uit de verwachtte flinke stijging van de aanvoer. Meest tekenend daarvoor is de aanvoer van de genoemde hoofdsortering bij BelOrta: werd in week 21 nog 161.418 colli aangevoerd met een piek van 58.074 op woensdag; in week 22 steeg dat naar 236.742 colli met ook een piek op woensdag van 74.460 colli. Afgelopen maandag werden opnieuw 72.006 colli aangevoerd.

Prijsherstel verwacht

Voor prijsherstel zal eerst de huidige piek in de aanvoer achter de rug moeten zijn. Dat lijkt sowieso te gaan gebeuren, maar - hoewel wrang voor de getroffen telers - wellicht dat de overvloedige neerslag in delen van Nederland en in het Belgische bloemkoolgebied, daar ook zijn bijdrage aan zal leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.