Vollegrond

Nieuws laatste update:23 jun 2016

Veilingupdate 22 juni: Prijs van bloemkool stijgt als een komeet

De gevolgen van de wateroverlast in België en Zuidoost-Nederland beginnen zich te manifesteren.

De aanvoer begint af te nemen en daardoor stijgen de prijzen. Nu al tot een hoogte van 2,37 euro vandaag op REO Veiling en 2,40 euro bij BelOrta.

Sinds half juni is sprake van (sterk) stijgende prijzen voor bloemkool. Tot half juni was sprake van prijzen onder de 50 cent, sindsdien is er sprake van een gestage stijging. Op REO Veiling werd op 15 juni werd voor de klok 73 cent genoteerd en op 16 juni steeg dat naar 81 cent. Op 17 juni zette de prijsstijging door tot 1,46 euro. Deze week worden prijzen van 2,08 euro op maandag; 1,83 euro op dinsdag en vandaag zelfs 2,37 euro genoteerd voor de sortering Flandria 6 ERH. Veiling BelOrta en ZON fruit & vegetables volgen dezelfde lijn, maar de prijsvorming op ZON blijft wel wat achter bij die op de Belgische veilingen.

Aanvoer REO Veiling

Op REO Veiling is nog geen sprake van een daling in de aanvoer. Daar werden vorige week ruim 52 duizend colli aangevoerd. Deze week staat de teller na 3 dagen op bijna 37 duizend colli. Op donderdag is er traditioneel minder aanvoer. Hoe groot de aanvoer komende vrijdag zal zijn, is de vraag.

Dalende aanvoer ZON en BelOrta

Bij BelOrta en ZON fruit & vegetables is wel sprake van een lichte daling in de aanvoer. Maandag werden nog 1.260 colli voor de klok gezet, op dinsdag was dat 1.140 en vandaag 972. Dat is de laagste aanvoer sinds 20 mei. Die daling heeft ongetwijfeld als oorzaak de wateroverlast in het ZON gebied. Bij BelOrta werd gisteren een zeer minimale aanvoer van 3.200 colli voor de klok gezet. Vandaag was dat ruim 17 duizend colli, maar dat is minder dan de helft van vorige week woensdag.

Bekijk het verloop van de bloemkoolprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.