Vollegrond

Nieuws laatste update:10 jun 2016

Traditionele aspergeseizoen zal beslist geen topper worden

Het traditionele aspergeseizoen, dus zonder maatregelen ter vervroeging, draait met traditioneel nog twee weken voor de boeg zeker niet uit op een topseizoen. Na Pinksteren zakte de prijsvorming in en pas toen kwam de productie in de traditionele teelt pas goed op gang.

Vorige week viel er behoorlijk veel neerslag in Noord en Midden-Limburg en Zuid-Oost Brabant. Het gevolg is dat op plaatsen tijdelijk niet geoogst kon worden en dat die productie (en mindere kwaliteit) nu geconcentreerder op de markt komt. De verwachting is dat de prijzen daardoor verder onder druk komen te staan en dat menig teler daarom, ook gezien de gunstige weersvoorspellingen voor doorgroei, zeker niet tot 24 juni zal blijven steken. Mogelijk dat daardoor de prijs nog wat aantrekt, maar dat zal het traditionele seizoen niet kunnen redden.

Prijzen onder kostprijs

"Tot Pinksteren ging het prima", bevestigt Jos Huijbers in Mierlo. Hij teelt alleen traditionele asperge. "Daarna is er behoorlijk de klad in gekomen met regelmatig prijzen onder de kostprijs. Het is goed dat we ook thuisafzet hebben, want daar kun je zelf de prijs vaststellen. Met de huidige veilingprijzen kom je er niet, want je hebt 30 tot 40% asperge van mindere kwaliteit, zoals klasse I Violet en klasse II. Misschien dat we met de latere rassen zoals Backlim in de resterende twee weken nog wat kunnen compenseren, maar dat zal niet leiden tot een mooi seizoen om op terug te kijken."

ZON fruit & vegetables

De sortering AA Extra Wit dook bij ZON fruit & vegetables op dinsdag 17 mei (de dag na Pinksteren) met een prijs van 2,29 euro voor het eerst onder de 4 euro. Hoewel telers toen nog hoop op herstel hadden, pakte dat in de praktijk anders uit. Er was weliswaar sprake van enig herstel, want alleen op 8 juni kwam de prijs voor de klok met 1,66 euro nog lager uit, maar gemiddeld werd vanaf 17 mei tot en met vandaag 9 juni voor deze sortering 2,81 euro betaald.

Over dezelfde periode kwam de sortering AA I-S op 2,56 euro uit en AAA Wit op 2,49 euro. AA I-Violet scoorde 1,93 euro.

Asperge in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost 500 gram asperge deze week 3,49 euro. Voor geschilde vraagt AH 3,79 euro voor 400 gram. Bij Jumbo kosten asperges 7,98 per kilo en geschilde 3,29 per 350 gram. Plus rekent voor ongeschilde 3,69 euro per 500 gram. Bij Jan Linders lijkt het seizoen al op zijn eind te lopen, want daar staan op de website alleen nog geschilde voor 3,99 euro per 400 gram. Gezien de veilingprijzen halen de supermarkten in ieder geval wel hun marge bij deze prijsstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.