Vollegrond

Nieuws

Slangen op of in de asperge-rug?

Druppelbevloeiing in asperge wordt steeds vaker toegepast. Een bron voor discussie is ‘slangen in de rug of op de rug’. Dat bleek opnieuw tijdens een excursie van het project Schoon Water.

De excursie in het kader van het project Schoon Water werd op 31 mei georganiseerd op het bedrijf van Antonio van Beek in Dongen. Van Beek legde dit voorjaar in een kas asperge aan, met druppelslangen in de grond, net boven de koppen van de planten. Projectuitvoerder Jos van Hamont van Delphy constateerde een wat hangend gewas en uit het graven van een gat tot op de diepte van de slangen bleek dat de grond gortdroog was. Dat ondanks dat er op dezelfde dag nog 6 uur geïrrigeerd was en drie dagen daarvoor 4 uur. De afgifte was 25 kuub per hectare per uur; dat is 2,5 millimeter. "Dat blijkt te weinig om deze grond op veldcapaciteit te krijgen", was de breed gedragen conclusie.

Snel actie ondernemen

Uit de ontstane discussie kwam ook de oplossing: snel actie ondernemen nu het nog niet te laat is! Dat betekende, desnoods 24 uur druppelen en zonodig herhalen, en het liefst ook een druppelslang bovengronds bij de planten leggen om ook de bovenste grondlaag vochtig te krijgen voor aansluiting en een betere beworteling. Vervolgens de slangen verleggen naar de looppaden.

Ook een interessante constatering: vertrouw er niet op dat als de pomp loopt de grond ook mooi vochtig wordt. Volg het proces en kijk ook bij een 'modern' systeem met druppelbevloeiing 'ouderwets' in de grond, door het graven van een gat.

Geen mooie kegel

De gortdroge grond heeft als voornaamste reden dat in deze kas 15 jaar lang op substraat is geteeld, op een afgedekte grond. Die afgedekte grond neemt nu zeer moeizaam water op, ondanks dat de grond voor het planten op 18 maart ook flink nat werd gemaakt. Ten tweede bleek dat de afgifte in de grond niet zorgde voor het snel nat krijgen van de wortelzone, omdat er geen mooi kegelvormig afgiftebeeld ontstaat. Daarbij speelt mee dat er om de 30 centimeter een druppelopening zit en de planten met 7 stuks per meter staan.

Voor en tegens

Het voordeel van slangen in de grond is wel dat ze niet lastig zijn bij het oogsten en dat ze het water in principe brengen waar het nodig is, bij de wortel. Het voordeel van slangen op de rug is dat de waterafgifte goed te volgen is. De 'overlast' bij het oogsten valt volgens sommige telers met ervaring erg mee en als de slangen in een soort V-vormig geultje liggen, blijven ze ook vrij goed liggen. Andere zien toch meer dat de slangen 'her en der' over de ruggen komen te liggen. Ook kunnen vogels gaten in de slangen pikken. Slangen op de rug moeten jaarlijks gelegd worden, maar de ervaring leert dat het leggen en opruimen qua arbeidsbehoefte erg meevalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.