Vollegrond

Nieuws

Minister mag teeltbedrijf niet zomaar stilleggen

Nadat de Raad van State in 2015 stillegging van een groentebedrijf al in een voorlopige voorziening beoordeelde als te zware sanctie bovenop een boete, wil de rechter nu dat minister Asscher zich opnieuw buigt over de stapeling van straffen.

De Raad van State geeft in de uitspraak van een bodemprocedure minister Asscher 6 weken de tijd om te heroverwegen of het evenredig is dat hij een preiteeltbedrijf in Breda - naast een boete van 170.000 euro - ook voor een paar maanden wil stilleggen. Juist die combinatie van straffen is volgens de rechter onvoldoende onderbouwd door de minister. De Inspectie SZW legde de sancties op omdat het bedrijf de loonadministratie niet op orde had en niet voldoende vakantiegeld en minimumloon uitkeerde.

Stillegging is een ultieme sanctie die sinds 2013 na aanscherping van het sanctiebeleid van de inspectiedienst kan worden opgelegd. De sanctie werd opgelegd in januari 2014, maar het proces van beroep en bezwaar is toen gelijk ingezet. Saillant is dat de op dit moment juist de proportionaliteit van de verzwaarde boetes door het ministerie worden onderzocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.