Vollegrond

Nieuws

CZAV meldt aanwezigheid van echt veel koolmotten

De aantallen koolmotten die CZAV deze week ving in speciale vallen zijn extreem hoog. Er werden 125 koolmotten per val geteld; het hoogste aantal tot nu toe was 60 motten in week 23 van 2010 en hetzelfde aantal in 2014 op een paar locaties.

Koolmotten zijn trekvlinders die vanuit Zuid-Europa met warme luchtstromen op hoogtes tot 100 meter afstanden van wel 3 duizend kilometer kunnen overbruggen. Op die manier kunnen ze ineens in grote aantallen hier aankomen, zoals in de tweede helft van vorige week het geval was.

Opbouw nieuwe generatie

Op basis van geur kiezen ze vervolgens de percelen met hun waardplanten waar ze neerdalen. Op deze waardplanten, zoals koolsoorten, herik en koolzaad zal een deel van de koolmotten hun eitjes leggen, zodat ze een nieuwe generatie kunnen opbouwen. Een ander deel van de populatie trekt verder door richting Scandinavië of sterft.

Eerst Steward

Volgens CZAV is Tracer het sterkste middel tegen koolmot. Maar omdat dit product later in het seizoen nodig is voor trips en koolvlieg en omdat het een stuk duurder is dan Steward, adviseert de toeleverancier koolmot in eerste instantie met Steward aan te pakken. Steward in combinatie met Karate Zeon en Zipper zorgt ervoor dat de cyclus van koolmot op meerdere punten doorbroken wordt. Zipper brengt het middel in het hartje van de plant. In deze combinatie is Steward het sterkst op de rups en Karate Zeon op de mot.

Of registreer je om te kunnen reageren.