Vollegrond

Nieuws

Populariteit (bloem)kool daalt in heel Europa

In heel Europa is sprake van een dalende vraag naar verse koolsoorten. In alle Europese landen is bloemkool nog steeds de meest gevraagde koolsoort, maar in België en het Verenigd Koninkrijk zit broccoli de bloemkool inmiddels op de hielen. De huidige prijsvorming is wisselend.

In België en Frankrijk zakte de verkochte hoeveelheid van alle koolsoorten bij elkaar in de afgelopen 7 tot 9 jaar met gemiddeld 0,7% per jaar. In het Verenigd Koninkrijk was dat 1,0%; in Italië 1,3% en in Duitsland zelfs 1,9% per jaar.
Voor Nederland en Spanje heeft het Duitse marktonderzoeksbureau AMI alleen cijfers over de afgelopen 6 jaar. Ook daaruit blijkt een terugloop in de vraag naar kool. In Spanje is de gekochte hoeveelheid kool zelfs met bijna 7% gedaald.
AMI constateert tussen de verschillende koolsoorten grote verschillen per land in de vraag naar kool en in de ontwikkeling van die vraag per koolsoort, maar licht dat in een beknopt marktbericht niet verder toe.

Consumptie per land

Nederlanders en Britten zijn echte bloemkooleters. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk bedraagt de consumptie van bloemkool bijna het dubbele van de consumptie in Frankrijk, België en Duitsland. Wel loopt de consumptie van bloemkool in Nederland al langere tijd terug, terwijl de consumptie in het Verenigd Koninkrijk bijna constant blijft. In Nederland stond bloemkool begin jaren '90 nog op plaats 2 als het gaat om de gekochte hoeveelheid van alle verse groenten, in 2015 was bloemkool gezakt naar plaats 5. Als het om uitgaven voor groenten gaat, staat bloemkool in Nederland inmiddels niet meer in de top 10.

Frankrijk belangrijkste producent

Hoewel Frankrijk met afstand de belangrijkste bloemkoolproducent in Europa is, zit de consumptie van Franse huishoudens op een lager niveau dan die van Nederlands en Britse huishoudens. In Frankrijk richt de afzet zich dan ook met name op de exportmarkt, en veel minder op de thuismarkt.

Wisselende klokprijzen

Bij de gerealiseerde klokprijzen van de laatste dagen zitten er verschillen in het verloop. Bij REO Veiling is sprake van een daling van rond 2,50 euro vorige week voor de sortering 27 X6FL ERH naar 1,91 euro begin deze week. De aanvoer is nog vrij constant. Op BelOrta stijgen de prijzen voor de vergelijkbare sortering tot 2,68 euro gisteren, waarbij sinds vorige week woensdag sprake is van een dalende aanvoer. Op Nederlandse veilingen ligt het prijsniveau lager met prijzen van net boven 1,80 eind vorige week naar rond 1,50 euro gisteren en vandaag rond 1,30 euro. Op ZON fruit & vegetables is de aanvoer daarbij vrij constant.

Maak zelf prijsoverzichten.

Bloemkool in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost een bloemkool deze week 1,99 euro per stuk en bij Jumbo 1,79 euro. Bij Plus is bloemkool de komende donderdag, vrijdag en zaterdag 'weekendpakker' met een verlaagde prijs van 99 cent tegen 1,99 euro normaal. Tenminste, zo vermeldt de folder. Ook bij Jan Linders is sprake van een actie met bloemkool, nu voor de halve prijs van 99 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.