Vollegrond

Nieuws

Aspergeoogstmachine Chrisje krijgt grote broer Chris

Normaal is het andersom; grote broer krijgt er een broertje bij. Van de volautomatische oogstmachine Chrisje van Christaensen is er nu echter een grotere versie. Die loopt dit seizoen voor het eerst in Zuid-Duitsland.

Om klanten meer keuze te geven in de mogelijkheden voor niet selectieve mechanische oogst heeft Christiaens uit Neer naast hun Chrisje nu ook Chris. De machine is ontwikkeld voor een teler in Zuid-Duitsland die al (goede) ervaringen had met Chrisje. Onder zware, natte omstandigheden liet Chrisje het echter afweten. Daarom werd Chris ontwikkeld, op rupsbanden en met een zwaarder Hatz dieselmotor van 55 KW. Omdat Chris sneller werkt dan Chrisje is het wel nodig dat de asperges op de machine door 4 personen worden voorgesorteerd. Net als Chrisje is Chris een zelfrijdende machine waarbij de bestuurder de asperges mee van de band kan rapen. De verlichting op het dak maakt langere inzetbaarheid mogelijk. De medewerkers zitten bovendien droog op de machine.

Christiaens signaleert verder, zeker in Duitsland, meer interesse voor volautomatisch oogsten van asperge. De verplichte regeling rond minimumloon is daar debet aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.