Vollegrond

Nieuws laatste update:26 mei 2016

Vollegrondsbedrijf mag tussen kassen bedrijfwoning bouwen

De Raad van State staat een teler van kruiden en bijzondere groente toe een bedrijfswoning te bouwen in Oostland (gemeente Bleiswijk) tussen de kassen.

Hoewel de rechter oordeelt dat het bedrijf niet tot de glastuinbouwketen behoort (wat de gemeente wel zo bestemt), ziet zij wel ruimte voor het runnen van zo'n bedrijf in een glastuinbouwgebied. Daarvoor heeft de rechter gekeken naar de provinciale regels voor het gebied.

Drie onderzoeken zijn gedaan of het bedrijf op een kleine hectare wel een boterham kan verdienen. In dat geval is een bedrijfswoning toegestaan. Door het speciale karakter van de teelt – de productie van speciale kruiden en groente op bestelling – is sprake van een levensvatbaar bedrijf. De Raad van State heeft wel het besluit van de gemeente vernietigd waarin de bouw van de bedrijfswoning is toegestaan. Dat is op verkeerde gronden genomen, maar de rechter houdt wel vast aan de woning.

Of registreer je om te kunnen reageren.