Vollegrond

Nieuws

Spuiten met minder water geeft hetzelfde resultaat

Uit een spuitproef in ijsbergsla blijkt dat spuiten met 300 liter water per hectare een vergelijkbaar effect kan hebben dan spuiten met 500 liter. Het voordeel is een grotere capaciteit voor het bespuiten van percelen.

Syngenta Crop Protection en mechanisatiebedrijf Coenders Lottum deden een spuitproef op het bedrijf van Lucassen Agri Cultuur in Sevenum. Ze vergeleken 8 objecten met verschillende doppen, rijsnelheid, druk en waterhoeveelheid. De referentie was de Teejet XR 110-03 dop bij 4,8 kilometer per uur, 3 bar en 300 liter water per hectare. De proef werd uitgevoerd om te kijken hoe er het beste kan worden ingespeeld op de komende regelgeving rond emissiebeperking en de in aantocht zijnde drukregistratie. De conclusie was dat alle objecten een goed alternatief zijn voor de Teejet XR 110-03 die niet voldoet aan de huidige emissie-eisen.

Ondergrens 250 à 300 liter

Uit de proef bleek dat met emissiebeperkende doppen (75%) en 300 liter water per hectare bij een druk van 3 bar in ijsbergsla met een rijsnelheid van 4 kilometer per uur een prima bedekking te behalen valt. Sneller rijden dan 5 kilometer betekent meer druk en daardoor meer emissie. Een lage druk geeft grovere druppels en een betere bedekking. De doppen in de test waren de volgende: Agrotop Airmix 110-03; Agrotop Highspeed en Agrotop Highspeed 03; en de Teejet Al 110-05. De druk varieerde van 1,7 tot 5 bar en de waterhoeveelheid van 250 tot 500 liter per hectare. Afhankelijke van de druk geven de genoemde doppen 75 tot 90% driftreductie.

In de praktijk zijn waterhoeveelheden van 350 tot 400 liter gebruikelijk. Spuiten met 250 à 300 liter lijkt in de groenteteelt de ondergrens. Bij nog lagere hoeveelheden kan de toenemende concentratie van het middel leiden tot gewasschade, zeker als sprake is van een mix van middelen.

Bedekking bij schimmels

Met name bij schimmelbestrijding is een goede bedekkingsgraad van belang. Bij de bestrijding van insecten gaat het vooral om het raken van de beestjes. Dan is het belangrijk diep in het gewas te komen. Bij systemische middelen is de bedekkingsgraad iets minder belangrijk dan bij contactmiddelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.