Vollegrond

Nieuws

Prijs ijsbergsla wispelturig als het weer

Het seizoen begon twee weken geleden mooi met stuksprijzen van 70 tot 90 cent, maar de verwachtte prijsval is inmiddels werkelijkheid geworden. Uit de beschikbaar zijnde veilingprijzen blijkt een vrij wisselend prijsverloop. Hoewel veilingprijzen in de markt van ijsbergsla niet bepalend zijn, bevestigen geluiden uit de praktijk wel dat marktbeeld.

Wat meespeelt is dat de export naar Italië moeizaam verloopt, omdat Spanje met de daar nog beschikbare ijsbergsla in de weg zit. Ook het feit dat Duitsland deze week nog een collectieve vrije dag heeft, komt de prijsvorming niet ten goede, want dat betekent een handelsdag minder. De verwachting is dan ook dat de afzet nog wel even stroef zal blijven verlopen, ook gezien het (ruim) voldoende aanbod op de korte(re) termijn. Vooralsnog vindt alle ijsbergsla wel zijn weg in de diverse handelskanalen.

ZON fruit & vegetables

Vandaag klokte ijsbergsla op ZON fruit & vegetables 25 cent. Gisteren was dat 26 cent, maar afgelopen vrijdag viel er een piek te noteren van 1,32 euro. Daarvoor schommelde de prijs sterk: 38 cent op woensdag 18 mei, 86 cent op dinsdag 17 mei en 63 cent op de vrijdag voor Pinksteren.

The Greenery

De cijfers van The Greenery voor de sortering 50 kg x 10 EPS vertonen een wat constanter beeld. Vandaag werd 30 cent af tuin geklokt. Gisteren was de normale prijs 40 cent. Vorige week vrijdag was die prijs 38 cent, donderdag 30 en woensdag 18 mei 45 cent.

BelOrta

Op BelOrta komt sinds vorige week vrijdag de sortering met 8 in een doos voor de klok. Daar werd 64 cent voor betaald. Gisteren was dat bij een verzesvoudiging van het aanbod toch nog 45 cent en vandaag op een tussenveildag met weer een sterk gereduceerd aanbod 41 cent. Voor de sortering met 10 in een doos werd op 20 mei 27 cent betaald en op 24 mei slechts 8 cent. Daarbij dient aangetekend dat er nauwelijks aanvoer van die sortering was. Het lijkt erop dat één koper meteen spekkoper was.

Geluiden uit de praktijk

Vanuit de Limburgse praktijk blijkt dat de groei erg goed in zit met (ruim) voldoende water en toch behoorlijke temperaturen. De groei van gewassen onder micro-climadoek blijft wel duidelijk achter bij de gewassen die onder vliesdoek hebben gezeten. Door het wisselende weer volgt de oogst van de vroege plantingen elkaar sneller op dan verwacht. Qua afzet wordt de handel als 'rustig' omschreven. Een handelaar constateert voor deze week voldoende aanbod van slasoorten, inclusief ijsbergsla. Omdat de groei er goed inzit, zal er in die situatie voorlopig weinig veranderen en is het afwachten wanneer de handel gaat aantrekken.

IJsbergsla in de supermarkt

Albert Heijn vraagt 1,19 euro voor een bol ijsbergsla. Een zakje van 200 gram gesneden ijsbergsla kost eveneens 1,19 euro. Bij Jumbo kost een bol eveneens 1,19 euro en 200 gram gesneden ijsbergsla 1,09 euro. Fijngesneden ijsbergsla kost daar 95 cent voor 100 gram. Bij Plus kost een bol 1,29 euro en een zak van 200 gram 1,19 euro. Aldi bevestigt zijn naam als prijsvechter met 79 cent voor een zak gesneden ijsbergsla van 200 gram.

Vergelijk zelf de prijzen van diverse gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.