Vollegrond

Nieuws

Yara introduceert speciale bladmeststoffenlijn voor kool

YaraVita Brassitrel heet de nieuwe bladmeststoffenlijn van Yara, speciaal voor kool. De lijn bevat bladmeststoffen in een formulering die zorgt voor een betere hechting en bedekking. De firma lanceerde de lijn begin 2016.

Met name de aanwezigheid van uitvloeiers maakt de bladmeststoffenlijn YaraVita Brassitrel bijzonder zegt de fabrikant Yara Benelux Specialties. Hierdoor wordt het blad goed bedekt. Hechtingsmiddelen in de formulering zorgen ervoor dat de druppels niet direct van het blad drijven en langdurig beschikbaar blijven voor de plant. Absorptiemiddelen zorgen nog voor extra opnamen. De dispersiemiddelen zorgen ervoor dat de meststofdeeltjes goed in oplossing blijven waardoor er minder verstoppingen optreden en de mengbaarheid met veel gewasbeschermingsmiddelen goed is. Yara beschikt over een database waarin de mengbaarheid met middelen (op merk of actieve stof) van 40 duizend testen zijn opgenomen. De lijn zit in een 10 liter-verpakking.

Proefresultaten

Yara onderbouwt de eigenschappen van haar YaraVita Brassitrel bladmeststoffenlijn met onderzoeksresultaten in sluitkool, peen en broccoli. Bij de verstrekte gegevens is alleen een vergelijking gemaakt met het onbehandelde object in de betreffende proeven.

Resultaten sluitkool

In sluitkool werd vorig jaar het product Brassitrel Pro toegepast op het ras Paradox. In Zwaagdijk werd geplant op 29 mei 2015 en geoogst op 28 oktober. Op 30 juni, 4 weken na planten, en op 24 juli werd 4 liter per hectare toegediend. De proef lag in 4 herhalingen. In onbehandeld was het koolgewicht van 20 kolen 50 kilo (2,5 kilo per kool), met Brassitrel Pro was dat 54 kilo (2,7 kilo per kool).

Resultaten peen

Peen werd op Proefboerderij Rusthoeve op 18 mei 2015 gezaaid en op 15 oktober gerooid. De proef lag in 4 herhalingen en de peen zat tot half maart in de bewaring. Op 9 juli, 1 augustus en 28 augustus werd 4 liter Brassitrel Pro toegediend. De productie in onbehandeld was 115 ton per hectare en behandeld 116 ton. De resultaten na bewaring zijn nog niet bekend.

Resultaten broccoli

In broccoli werd in 2014 een proef uitgevoerd door Proeftuin Zwaagdijk in het ras Iron Man. Daar werd gekeken naar het effect op schermrot. In de controle waren 67,5% van de schermen aangetast door schermrot, bij het behandelde object met Brassitrel Pro was dat 16,3%.

Of registreer je om te kunnen reageren.