Vollegrond

Nieuws laatste update:22 apr 2016

'Protest Franse sjalottentelers onterecht'

Het protest van Franse sjalottentelers tegen de Nederlandse zaaisjalot is onterecht. Dat zegt Jeroen de Haas, directeur van alliumveredelingsbedrijf De Groot en Slot. Dit Noord-Hollandse bedrijf bracht ruim 20 jaar geleden de eerste sjalotten uit zaad op de markt.

Vanaf het begin hebben traditionele Franse plantsjalottentelers zich hiertegen verzet. Hun hoofdargument: het zijn uien en geen sjalotten.

Grens tussen ui en sjalot

Onder leiding van het Europese Bureau voor plantenrassen (CPVO) is een onderzoeksprotocol ontwikkeld om een grens te trekken tussen ui en sjalot. Op basis van dit protocol zijn in 2009 de zaaisjalottenrassen van De Groot en Slot opnieuw geregistreerd in de Europese rassenlijst. In de praktijk blijkt dit protocol geen eensluidende uitslagen te produceren.

Onlangs is besloten om de komende 2 jaar gezamenlijk Frans-Nederlands onderzoek te doen om het protocol te verbeteren. De rassen blijven echter gewoon geregistreerd staan. Blijkbaar willen de Bretonse telers dit niet afwachten, getuige hun recente aantijgingen in de pers.

Fransen willen erkenning Franse sjalot

De Franse vereniging van sjalottentelers SNE wil dat de Franse sjalot door de EU wordt erkend en beschermd. Zij vrezen dat de Nederlandse sjalot de Franse van de markt verdringt.

"Ze hebben absoluut geen punt", stelt de Haas. "Al lang geleden, in 2006, heeft het Europese Hof van Justitie besloten dat onze sjalotten gewoon sjalotten zijn. Dit was dus een officieel besluit, dat de Franse telers echter emotioneel nooit geaccepteerd hebben."

Geen verschil voor consument

De consument ziet en proeft het verschil niet, weet De Haas. "Die oorlog die ze nu ontketenen is dus nergens op gebaseerd. Ze gebruiken het argument dat de Franse export naar de Verenigde Staten is verminderd. Amerika produceert zelf meer dan voorheen. Als de vraag naar product afneemt, moet je niet evenveel blijven produceren. Zo maak je je eigen markt kapot. Ze moeten echter niet de zaaisjalottensector daarvoor als schuldige aanwijzen. Dit zijn puur protectionistische maatregelen."

Nederlandse sjalot legaal product

Deze zogenaamde 'oorlog' betekent voor de Nederlandse zaaisjalottentelers niets, zegt De Haas. "Zij kunnen hun sjalotten gewoon blijven exporteren als daar vraag naar is. Het is een legaal product en een mooi, goed en gewild product. En er blijft altijd een markt voor de plantsjalotten, net als de plantuien is het een primeurteelt."

Of registreer je om te kunnen reageren.