Vollegrond

Nieuws

Primeur: eerste ijsbergsla uit de kas

Op ZON fruit & vegetables werd vandaag voor het eerst ijsbergsla voor de klok gezet. Er werd 62 tot 70 cent betaald voor deze primeur. Het gaat om 239 colli met 9 bollen in de klasse I-2 van een teler die ijsbergsla in een kas teelt.

De komende periode gaat dat om dagelijkse leveringen in kleine hoeveelheden van ijsbergsla onder glas. Van aanvoer van Spaanse ijsbergsla is bij ZON geen sprake meer. Gezien de ontwikkeling van de ijsbergsla in de vollegrond verwachten ze bij ZON dat er een gat zal ontstaan tussen deze primeursla en de eerste vollegrondsla.

Doek er nog op

Die verwachting sluit aan bij de ontwikkeling van de vroegste gewassen onder vliesdoek. Normaal gaat dat doek er bij deze eerste plantingen rond 20 april vanaf. Gezien de voorspellingen van lage temperaturen en kans op nachtvorsten is dat doek echter blijven liggen en dat zal nog tot zeker het einde van deze week het geval zijn. De eerste ijsbergsla uit de vollegrond wordt in Zuid-Nederland rond 10 mei verwacht. Dat is zeker een dag of 10 later dan gebruikelijk.

Geen hagelschade

In Noord-Limburg trokken dit weekend en ook vandaag enkele hagelbuien over, maar tot schade in gewassen heeft dat voor zover bekend niet geleid. Dat komt mede omdat op de eerste plantingen het doek nog is blijven liggen. De hagel was (tot nu toe) ook dusdanig dat de latere plantingen, waar geen doek meer overheen is gelegd, niet of nauwelijks schade hebben opgelopen.

Duitse groothandelsmarkten

Op de Duitse groothandelsmarkten is de ijsbergsla afkomstig uit Spanje. De hoeveelheden nemen toe en de prijzen vertonen een dalende tendens. Proefzendingen uit Egypte met 12 bollen in een doos waren kwalitatief ondermaats, meldt BLE Obst und Gemüse. In week 15 werd 90 cent betaald, in week 14 was dat nog 98 cent en in week 109 cent. Vorig jaar was de prijs in week 15 met 65 cent een stuk lager. De hogere prijs dit jaar vindt zijn oorzaak in de lagere beschikbaarheid.

Nederlandse supermarkten

Bij Albert Heijn kost een bol ijsbergsla deze week 1,29 euro. Een zak van 200 gram gesneden ijsbergsla kost in de bonus geen 1,19 euro, maar 89 cent. Een voordeelzak van 400 gram kost 1,89 euro. Een 'kleintje ijsbergsla' is ook in de bonus: 2 zakjes van 100 gram voor 2 euro.

Een bol bij de Jumbo kost eveneens 1,29 euro en een zakje van 200 gram gesneden ijsbergsla 1,09 euro. Ook Jumbo heeft (extra fijngesneden) ijsbergsla in zakjes van 100 gram, voor 95 cent.

Jan Linders vraagt 1,39 euro voor een bol en 1,19 euro voor 200 gram gesneden ijsbergsla. Een zak van 300 gram kost 1,39 euro, dus net zoveel als een hele bol.

Maak uw eigen prijsvergelijkingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.