Vollegrond

Nieuws

Marktupdate 6 april: Tobben met Spaanse ijsbergsla

De aanvoer van Spaanse ijsbergsla zal ook in april bij lange na niet de gebruikelijke hoeveelheden halen. Dat stellen de brancheorganisaties Proexort en Amopa. Ze verwachten grote schommelingen in de aanvoer van ijsbergsla vanuit de provincies Murzia, Alicante en Almería.

Naar aanleiding van de gegevens die Proexport en Amopa voorhanden heeft, schatten beide brancheorganisaties in dat de aanvoer van Spaanse ijsbergsla deze maand ongeveer de helft zal bedragen van de aanvoer in april 2015. Toen exporteerde Spanje in totaal 108.299 ton aan bladgewassen waarvan 64.900 ton ijsbergsla, meldt Fruchthandel.de. Naar verwachting blijft de teller dit jaar steken op zo'n 35.000 ton. April is meestal een topmaand als het gaat om de export van Spaanse bladgewassen. In 2015 stond maart met 105.205 ton op plaats twee en december met 103.303 ton op plaats drie.

Geen florissant seizoen

Ook in maart was al sprake van beduidend minder ijsbergsla en waren de sorteringen 12 en 14 per doos het meest gangbaar. Inmiddels zit het aandeel van de gebruikelijke sortering van 10 per doos weer op een normaal niveau. Tussen half en eind februari was sprake van een flinke prijsval waardoor in circa 50% van het toenmalige areaal de frees werd gezet. Van november tot en met januari was in Zuid-Oost Spanje sprake van extreme hitte. Dat bij elkaar opgeteld maakt dat Spaanse telers terugkijken op een alles behalve florissant seizoen.

Duitse groothandelsprijzen

Op de Duitse groothandelsmarkten was in 2015 in week 12 sprake van een gemiddelde prijs van 61 cent per bol. Dit jaar is dat 103 cent en in week 11 werd 109 cent betaald. Eind februari ten tijde van de prijsval zat de prijs op 55 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.