Vollegrond

Nieuws

Areaal asperge bereikt record van 3.570 hectare

Het areaal asperge is met 3.570 hectare in 2015 naar een record hoogte gestegen. In 2015 nam het areaal met 250 hectare toe. Daarvan nam Noord-Limburg met 190 hectare het grootste deel voor haar rekening.

Het areaal asperge in Nederland is sinds het jaar 2000 met meer dan 70 procent gestegen. Sindsdien is er 1.480 hectare asperge bijgekomen. De groei vond vooral in Noord-Limburg plaats, waar het areaal in de afgelopen 15 jaar met 1.000 hectare toenam. Dat meldt het CBS. Enkele van de grootste aspergetelers in Nederland zijn gevestigd in die regio en de gemeente Peel en Maas is de gemeente met het grootste areaal asperge in Nederland. Nederland produceerde in 2015 circa 17,1 miljoen kilo asperge, vrijwel volledig voor de binnenlandse markt.

Zuidelijke aangelegenheid

Hoewel inmiddels in iedere provincie asperge geteeld worden, blijft de teelt in sommige provincies beperkt tot één of enkele bedrijven. De provincie Limburg neemt nog altijd 62 procent van de Nederlandse aspergeteelt voor haar rekening, gevolgd door Noord-Brabant met 32 procent. Gezamenlijk zijn beide provincies dus goed voor vrijwel het complete areaal aan Nederlandse asperge.

Of registreer je om te kunnen reageren.