Vollegrond

Nieuws

Stevige verschillen gevoeligheid papiervlekken prei

In een screeningsproef op het PCG in Kruishoutem naar de gevoeligheid voor papiervlekken waren dit jaar de rassen Hy 069, Mako Subliem, Poulton en Vitaton het minst aangetast. Het ras Aylton was het meest aangetast. Aylton werd in eerdere proeven wel gekenmerkt als 'sterk op papiervlekken'. De planten waren op 30 juni geplant.

Verder werd de efficiëntie van (in België toegelaten) middelen tegen papiervlekken bekeken. De planten van het ras Harston stonden in een planting van 26 juni op een perceel met een hoge schimmeldruk. In doorspuitschema's met een interval van zo'n drie weken werd vanaf begin december gewerkt met Folio Gold, Tanos, Signum, Prevint, Infinito en Dithane en een experimenteel middel. Folio Gold, geadviseerd voor preventieve behandeling en Signum, curatief werkend, mits geen resistentie aanwezig, zijn in Nederland toegelaten. Prevint is in Nederland beschikbaar als Orvego.

Bestrijdingsresultaat sterk wisselend

In vergelijking met niet behandelen gaf Folio Gold ruwweg een halvering van het aantal aangetaste planten en van het aantal vlekken per plant. Tanos en Signum toonden in deze proef geen werking tegen papiervlekkenziekte. Volgens onderzoeker Nathalie Cap lieten deze twee laatste middelen voorheen wel een goede werking zien.

Stevige verschillen gevoeligheid papiervlekken prei

Het bestrijdingsresultaat was wel uitstekend met het experimentele middel en met de nieuwere middelen Prevint en Infinito. Het in België alombekende Dithane (mancozeb) heeft, wanneer toegepast in de winter, nog steeds een behoorlijke werking tegen papiervlekkenziekte. Een nadeel van Dithane is de veiligheidstermijn van zestig dagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.