Vollegrond

Nieuws

Preiprijs ‘schiet’ naar 60 cent

Sinds half maart is de prijs voor prei de drempel van 60 cent per kilo gepasseerd. Naar verwachting komt er voorlopig weinig verandering in de marktsituatie. Op REO Veiling blijft de aanvoer vrij constant met rond 500 ton per dag op veildagen.

Op ZON fruit & vegetables is de laatste dagen sprake van een lichte stijging van de aanvoer van 13 tot 15 ton per dag naar 18 à 19 ton. Klaarblijkelijk zijn er telers die hun prei aan het wegwerken zijn omdat er andere werkzaamheden op stapel staan. Het algemene beeld is in ieder geval niet dat de prei met spoed verwerkt moet worden vanwege terugloop in kwaliteit of slijtage.

Behoorlijke prijs

De woordvoerder van REO Veiling bestempelt de prijs van tussen 60 en 65 cent per kilo als een behoorlijke prijs, omdat de kwaliteit goed is en het schonen van de prei geen extra werk vraagt. Ook is het niet zo dat een strenge winter zijn sporen heeft nagelaten in de vorm van vorstschade.

Nog geen schotvorming

De zachte winter heeft opvallende genoeg niet geleid tot extra slijtage van de prei. De kwaliteit is op dit moment dan ook nog steeds goed. Verder is er van schotvorming nog geen sprake en de verwachting is dat dit ook niet veel eerder dan rond half april op gang zal komen. Wellicht dat het voorspelde warme weekend de aanzet kan vormen tot het begin van schotvorming, maar zolang de nachten aan de koude kant blijven zal de doorgroei traag verlopen. Ter vergelijking, vorig jaar was er ook geen echte winter en was er ook geen sprake van vroegtijdig schot.

Geen nadeel Climadoek

De prei die bestemd is voor de koelcel staat er momenteel prima bij. Telers die in het najaar prei onder Climadoek hebben gelegd, hebben daar geen spijt van. Het was achteraf bekeken deze 'winter' niet nodig geweest, maar het heeft ook geen nadelige gevolgen gehad.

Of registreer je om te kunnen reageren.