Vollegrond

Nieuws

Pasen legt asperge geen windeieren

Pasen is voorbij en de prijzen van asperge zakken licht. Omdat de temperaturen nog relatief laag zijn en er nog weinig zon is geweest, blijft de aanvoer rustig. Wellicht dat daar vanaf het weekend wat verandering in komt als met name de zon zich volop laat zien en de temperaturen richting 20 graden Celsius gaan.

In de week voor Pasen werd op ZON fruit & vegetables gemiddeld 15,57 euro per kilo betaald voor de sortering AA Extra Wit. Voor AA-S was dat 14,10 en voor AAA Wit 13,65. Een week eerder werd gemiddeld 11,68; 11,11 en 12,45. Dat Pasen invloed heeft op de prijsvorming maken deze cijfers opnieuw duidelijk. Deze week zakken de prijzen dan ook licht, hoewel ze nog steeds op een mooi niveau blijven. Gisteren werd bij ZON 13,90 euro voor AA Extra Wit gedrukt en vandaag 11,47. Voor AA-S was dat 12,85 en 10,65 en voor AAA Wit en 9,00 euro. Bij The Greenery werd gisteren voor de klok 12,70 tot 13,30 voor AA Extra Wit betaald. Op de Mechelse Veilingen zit de klokprijs net onder de 13,00 euro. In de week voor Pasen was dat gemiddeld 14,40 euro.

Stabiele prijzen

Tot op heden verloopt de aanvoer rustig. Vanaf zo'n beetje half februari zijn er kasasperge op de markt en sinds een week of drie verwarmde asperge uit (blaas)tunnels en onder minitunnels. De verwachting is wel dat vanaf komend weekend de volumes zullen toenemen, maar de inschatting is dat dit ook voor de vraag zal gelden als het weer een zomers karakter gaat krijgen. Dat betekent dat de prijzen voorlopig vrij stabiel zullen blijven, ook als de onverwarmde asperge zich in grotere mate gaat aandienen op de Nederlandse markt.

Goede kwaliteit

De kwaliteit van de verwarmde asperge is tot op heden prima. Roest komt niet méér voor dan in andere jaren en door het gelijkmatige weer zijn ook andere kwaliteitsproblemen nog niet opgetreden. Het is even afwachten hoe dat zal zijn als de aanvoer van onverwarmde asperge echt op gang gaat komen. Door het uitblijven van een winter zou er sprake kunnen zijn van meer door roest aangetaste asperge.

Geschild uit Peru

Het gros van de Nederlandse supermarkten en horecagroothandel hebben voor Pasen asperge al opgenomen in hun assortiment. Hoewel Nederlandse consumenten Nederlandse asperge prefereren, liggen er bij Albert Heijn deze week nog Peruaanse in het schap voor 5,49 euro per 500 gram. 'Appie biedt zelfs Peruaanse geschilde (!) aan voor 4,99 euro per 400 gram. Een ontwikkeling waarbij je je bedenkingen kunt hebben... Op de website van Jumbo staan ook nog Peruaanse asperge, maar in het filiaal in Wanssum liggen inmiddels Nederlandse klasse I asperge voor 5,39 euro per 500 gram. De prijs is hetzelfde als die op de website. Ook heeft Jumbo geschilde Nederlandse asperge liggen in een verpakking van 350 gram voor 4,39 euro. Bij Plus kosten 500 gram Nederlandse asperge AA 4,99 euro.

Markttendens: stijgende aanvoer en licht dalende prijsvorming.

Via onderstaande links vindt u meer prijsinformatie over asperges:
AA extra wit op ZON
AA I-S op ZON
AA op BelOrta

Of registreer je om te kunnen reageren.