Vollegrond

Nieuws laatste update:1 apr 2016

Meer dan 3 miljard kilo Vollegrondsgroenten

Voor het eerst in de geschiedenis is er meer dan 3 miljard kilo aan vollegrondsgroenten geoogst. Daarmee is 60% van wat in Nederland aan groenten geoogst wordt afkomstig uit de vollegrond. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het CBS telt in haar cijfers aardbeien in de vollegrond en uien mee als vollegrondsgroenten. Dat pakket overschreed in 2015 met 3.020 miljoen kilo voor het eerst de grens van 3 miljard kilo geoogst product. In totaal zijn er voor het eerste meer dan 5 miljard kilo Nederlandse groenten geoogst. Glasgroenten nam daarvan 1.762 miljoen kilo voor haar rekening en in de paddenstoelensector werd 310 miljoen kilo geoogst.

Groenten vollegrond

In Nederland worden volgens de telwijze van het CBS de volgende groenten in de open grond geteeld: blad- en stengelgroenten (exclusief het glasaandeel van andijvie, asperge, sla en spinazie), knol- en wortelgroenten (exclusief radijs), koolsoorten, peulvruchten, het open grond aandeel van aardbeien en courgette en de overige groenten. Het CBS verdeelt de vollegrondsgroenten in tuinbouwgroenten (inclusief aardbei), akkerbouwgroenten (exclusief uien) en uien.

Gestage groei

In 2014 kwam de totale productie aan groenten uit op 4.969 miljoen kilo. Vanaf het jaar 2000 is de groenteproductie gestaag gegroeid. In 2001 werd 3,7 miljard kilo geoogst en in 2003 werd bijna de grens van 4 miljard kilo bereikt. In 2011 en 2014 werd met ruim 4,9 miljard kilo de grens van 5 miljard net niet gehaald. Het afgelopen jaar was dat dus wel het geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.