Vollegrond

Nieuws

Marktupdate 30 maart: Aspergeteelt in Duitsland

In Duitsland staat het aspergeseizoen in de startblokken. De eerste asperge worden geoogst van percelen die verwarmd worden met restwarmte van biogasinstallaties of energiecentrales. Het Deutsche Bauernverband verwacht dat vanaf half april het Duitse seizoen pas echt los barst.

Verwarmde asperge is in Duitsland niet zo'n wijd verbreid fenomeen als in Nederland. Kasasperge zijn er in Duitsland niet en de verwarmde asperge die er zijn, liggen gekoppeld aan restwarmte van biogasinstallaties of energiecentrales. In aansluiting op de verwarmde asperge komen de onverwarmde asperge die onder minitunnels staan. Daar wordt in Duitsland wel volop gebruik van gemaakt. Daarna volgen de asperges onder zwartwit folie waar vanaf half april de oogst pas echt op gang zal komen. Duitsland is vrijwel zelfvoorzienend als het om asperge gaat. De meeste asperge worden op grote schaal aan huis verkocht.

Arealen per deelstaat

In Duitsland staan dit jaar 20.594 hectare asperge. Dat is net zoveel als vorig jaar. In de Noord-Duitse deelstaat Niedersachsen staan de meeste asperges: 4.443 hectare. In de West-Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, grenzend aan Nederland, staat 3.453 hectare. Dan volgen Brandenburg (voormalig Oost-Duitsland) met 2.861 hectare en de Zuid-Duitse deelstaten Bayern met 2.670 hectare en Baden-Württemberg met 2.217 hectare. In Hessen staan 1.780 hectare, in Rheinland-Pfalz 1.125 en in Sachsen-Anhalt 616 hectare. De rest van het areaal staat verspreid over Schleswig-Holstein (385 ha), Thüringen (327 ha), Mecklenburg-Vorpommern (219 ha), Sachsen (254 ha) en Saarland (43 ha).

Of registreer je om te kunnen reageren.