Vollegrond

Nieuws

Aanbod Spaanse ijsbergsla blijft krap

Omdat het aanbod aan Spaanse ijsbergsla krap blijft, is er een grotere vraag naar kropsla dan gebruikelijk in deze weken. Ook in Nederland en België trekken de prijzen aan.

Op de Duitse markt profiteren vooral de Belgen van het krappe aanbod aan (Spaanse) ijsbergsla. De toenemende aanvoer in België met daarmee gepaard gaande lagere prijzen, betekent dat de vraag naar Belgische kropsla van onder glas in Duitsland toeneemt. Op handelsniveau is er sprake van een stijging van de vraag met zo'n 30 procent. Dat meldt het Duitse marktbureau AMI.

Gerealiseerde veilingprijzen

In Nederland en België trekken de prijzen momenteel wat aan. Bij The Greenery werden vorige week voor kropsla prijzen van 28 à 29 cent per krop geklokt. Op 14 maart was dat 36 cent en op 15 maart 34 cent. Bij REO Veiling liep de prijs einde week 10 op naar 35 (sortering 50 EE H) en 41 (44 EE H) cent per krop. Kijk voor meer prijzen bij de weeknoteringen.

Kwaliteit bepalend

Op de Duitse markt verliest Italië momenteel terrein en in Frankrijk is de marktsituatie stabiel. De uitbetaalprijzen zijn daar voor telers ook wat aangetrokken. Daarmee is er geen prijsverschil meer tussen het Franse en Belgische aanbod waardoor de kwaliteit van doorslaggevende betekenis wordt voor de keuze tussen Frans of Belgisch product. Bij bonte slasoorten is het hoofdzakelijk Frans product dat de klok slaat. In Nederland is de eerste ijsbergsla inmiddels geplant onder vliesdoek.

Supermarktprijzen

In Duitse supermarkten kostte ijsbergsla de afgelopen weken tussen 79 en 99 cent per bol. Die prijs werd ook voor kropsla gevraagd, waardoor bij gebrek aan ijsbergsla de consument gemakkelijk de keuze voor kropsla maakte. Ter vergelijking, in Nederland ligt deze week bij Albert Heijn en Jumbo de ijsbergsla voor 1,39 euro per bol in het schap; kropsla kost 69 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.