Vollegrond

Nieuws

'Verlost van prijsschommeling in contractgroente'

Het contracteren van product voor groenteverwerkers vindt plaats zonder grote prijschommelingen.

Dat is misschien wel zeven jaar geleden dat het voor het laatst gebeurd is, zegt inkoopdirecteur van Oerlemans Lou Heinen. "De markt is gebaat bij stabiele prijsvorming. We zijn nu drie weken bezig met het met contracteren van telers en ik bemerk geen enkel probleem om onze erwten, tuinbonen, sperziebonen en spinazie onder te brengen, ook gezien de ontwikkeling bij andere referentieteelten. Nog drie weken en we hebben het belangrijkste deel onder gebracht." Oerlemans contracteert zelf en laat producten via commissionairs lopen.

fijne erwten

In België worden de contracten met telers op dit moment ook gesloten via de telersverenigingen. Belgische telers en verwerkers pasten alleen de prijs voor fijne erwten en wortelen aan met vier tot zes procent opwaarts. Dat was nodig na een moeilijk jaar in 2015. De besprekingen zijn geweest, enkele contracten moeten nog binnenkomen, laat de Belgische Boerenbond weten.

In Zeeland zijn de contracten voor de 'droge bonen' nog niet getekend. "We hebben nog geen akkoord. Ik weet niet precies hoeveel ik kan maken aan de afzetkant." Het lijkt er op dat hier niet helemaal prijshoudende contracten tot stand komen, maar het is ook een geheel ander segment, laat Ben Thomas weten van bonenhandel Termont en Thomaes.

Telersvereniging de Schakel uit Helmond was door de carnaval niet bereikbaar.

HAK

HAK wilde nog niet reageren op de lopende onderhandelingen via haar commissionair. Het concern is met Jumbo niet uit contractonderhandelingen gekomen, waarna Jumbo een aantal HAK-producten uit de winkel heeft gehaald. Partijen in de markt zijn verrast, omdat de grondstofkostenontwikkeling stabiel is.

Of registreer je om te kunnen reageren.