Vollegrond

Nieuws laatste update:2 feb 2016

Spuittechniek asperge is eigenlijk heel eenvoudig

Het spuitmoment is het allerbelangrijkste, maar de juiste spuittechniek kan het resultaat wel sterk verbeteren. Door Duitse ogen bekeken geeft een zakpijp met 4 injectie doppen, grove druppels en 600 tot 800 liter water het beste resultaat. Eigenlijk heel eenvoudig.

Uit Duits divers onderzoek naar spuittechniek in asperge trekt vakdeskundige Börges Meyer van Syngenta Duitsland een duidelijke conclusie. Een zakpijp geeft een beter resultaat dan spuiten met alleen een horizontale boom. Injectiedoppen (ID of IDK) geven een betere indringing dan de standaard LU doppen. De resultaten werden behaald in het Duitse teeltsysteem met meestal een rijafstand van 2 meter.

Hoeveelheid water

Als het om de hoeveelheid water gaat, is 400 liter te weinig en 1.200 liter per hectare te veel. In zijn vergelijking kwam 800 liter als beste naar voren, maar volgens Meyer kan het ook goed met wat minder water: tussen 600 tot 800 liter. Het toevoegen van een uitvloeier aan 400 liter water leidt overigens tot een vergelijkbaar resultaat als 800 liter.

4 doppen per zakpijp

Bij het aantal doppen per zakpijp hebben 6 doppen geen meerwaarde ten opzichte van 4 doppen. Ook geeft een kortere afstand tussen de doppen onderin het gewas geen beter resultaat. Daarom adviseert Meyer 4 doppen met een tophoek van 90 graden op een afstand van 50 centimeter. De doppen gedraaid in een hoek van 15 graden ten opzichte van elkaar geeft een betere indringing dan recht in het gewas spuiten. De druk bij injectiedoppen is min of meer recht evenredig met de lengte van de dop. Daarom komt hij bij de IDK doppen op een optimale druk van 2 tot 3 bar uit en bij ID doppen op 5 tot 7 bar. Twin doppen geven in asperge geen beter effect, maar juist een slechter omdat de vloeistof vooral in het midden van de buitenkant van het gewas terecht komt.

Nederlandse omstandigheden

Voor de vertaling van de resultaten naar de Nederlandse omstandigheden, met over het algemeen een rijafstand van 1,65 tot 1,70 meter, ziet Meyer weinig verschil. Wel is het belangrijk dat de zakpijp midden door de rij loopt, zodat die niet te dicht bij het gewas komt. Bij de Nederlandse werkwijze met over het algemeen 2 doppen per zakpijp zet hij wel zijn vraagtekens, maar die kan hij niet onderbouwen met onderzoeksresultaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.