Vollegrond

Nieuws

Plantversterkers geven biologische witlofwortels een boost

Dat de aard van de behandeling tijdens de wortelteelt een flink onderscheid kan geven in de wortelinhoud en in de lofkwaliteit, kwam eind vorige week naar voren in een trekproef bij Herman Leijten in Tollebeek met biologisch geteelde witlofwortels.

Een deel van de wortels van de rassen Atlas en First Lady was op het veld, –in aanvulling op de gangbare bemesting- behandeld met producten van Plant Health cure (PHC). Deze wortels hadden hogere gehalten kali, fosfaat en stikstof, en gaven vitaler witlof.

De producten van PHC bestaan volgens de website van het bedrijf uit nuttige bodemschimmels en bodembacteriën en andere middelen die planten weerbaar maken en beter laten functioneren. In de wortelproef, die was opgezet door adviesbureau Chicogrow, was gewerkt met extra OPF-granulaat (Organic Plant Feed), plantaardige N-meststof met veel aminozuren, 200 kilo/hectare in de rij), mycorrhiza's (PWI), Biovin (compost) en bladbemestingen met OPF en Natural Green.

Dit leverde onderstaande wortelanalyse op:

Plantversterkers geven biologische witlofwortels een boost

Op de trekbak was het verschil ook duidelijk terug te vinden, met name met het ras Atlas. De kroppen van de niet behandelde wortels waren gedraaid en versleten, de wel behandelde wortels gaven nog mooi vitaal lof. Volgens adviseur Sjaak Gerardts van Chicogrow, die de proef ook toelichtte, geeft het resultaat aanknopingspunten voor vervolgonderzoek met biologische middelen met plantversterkende werking.

Of registreer je om te kunnen reageren.