Vollegrond

Nieuws laatste update:22 feb 2016

NAV: conflict Jumbo en Hak typeert markt

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt het conflict tussen Jumbo en conservenmerk HAK typerend voor de scheve macht in de keten.

De NAV roept Jumbo op om de boycot van HAK te beëindigen. Uit de berichtgeving blijkt, dat Jumbo HAK-producten boycot, omdat de prijzen die HAK betaalt aan haar leveranciers, de boeren, te hoog zou zijn. De NAV vraagt Jumbo te respecteren dat HAK de inkoopprijzen bij boeren niet wil verlagen.

'Druk supermarkt niet acceptabel'

De NAV pleit al langer voor een redelijke prijs voor de boeren. Die redelijke prijs voor de boer definieert de vakbond als kostprijs + marge. "Dat wordt vaak al niet gehaald", zegt Keimpe van der Heide, bestuurslid van de akkerbouwvakbond. "Een nog verdere verlaging van de prijzen die boeren ontvangen onder druk van een supermarktketen is niet acceptabel", vindt hij.

In een reactie laat Jumbo weten: "In dit geval kunnen we melden dat er inmiddels een overeenkomst is gesloten tussen HAK en Jumbo, naar volle tevredenheid van beide partijen. Voor de goede orde: Jumbo doet niet rechtstreeks zaken met boeren, maar met leveranciers zoals in dit geval HAK, dat in eigendom is van een private partij en niet van agrariërs."

Of registreer je om te kunnen reageren.