Vollegrond

Nieuws

Syngenta toont spruitenrassen op gehavend demoveld

Spruiten telen was dit seizoen soms een tobberige aangelegenheid. Dat werd duidelijk op het demoveld in Hazerswoude, met spruitenrassen van zaadbedrijf Syngenta.

Aan het begin van een goed bezochte veldbijeenkomst zaterdag 10 december toonde Syngenta-adviseur Michiel van Mol een foto waarop te zien was hoe ernstig het demoperceel te kampen had met wateroverlast. Dat had gevolgen voor het eindresultaat door groeistilstand, vertraagde groei en door het omvallen van planten Om de effecten te beperken, waren de gelegerde planten met bamboestokken overeind gezet. Door de indeling van het demoveld trof dit vooral de vroegste rassen. Van elk ras was een aantal rijen geplant op 75 x 40 centimeter, en een aantal op 75 x 36 centimeter. Een deel van de rassen was getopt, dat had weinig effect door de trage groei op dit veld.


  • Foto: joost Stallen

    Foto: joost Stallen

  • Syngenta toont spruitenrassen op gehavend demoveld

SBG1594

Oogst november in aansluiting op Abacus, volgend jaar in beproeving.

Abacus. Planten voor 1 mei, oogstzeker in september/oktober, minder oogstzeker in november. Beschikbaarheid zaad is goed, kiemkracht lijkt goed.

Luminus

Nieuw in 2015, oogst een week tot 10 dagen voor Abacus bij gelijke plantdatum (oogst in september en in oktober na bijtijds bijbemesten. Luminus is dan stevig, met goede veldhoudbaarheid). Met minder spruiten aan de stam (Luminus plm. 80, Abacus plm. 100), dus tijdige planten en goed laten uitgroeien. Tripsgevoeligheid als Abacus.

Gladius

Planten voor 10 mei met het oog op de stevigheid. Oogst in november, dan veel spruiten met een hoog soortelijk gewicht. Geschikt voor schoning. Bemesting: aan de basis gemiddeld, bijbemesting wat lager houden om glazigheid te voorkomen; daarom niet op percelen met kans op te veel N-nalevering. Positionering in eerste en tweede week november, doorgroei tot eind november kan bij streven naar meer B-spruiten.

Gigantus

Planten vanaf half april, oogst november/december. Zuinig zijn met N, ten opzichte van Abacus kan de basisbemesting 40 tot 50 kilo/hectare lager blijven. Sterk op trips.

SBG1587

Planten vanaf 25 april op 35 – 36 centimeter, dan oogst eind november/begin december. Planten begin mei dan oogst december, Stevig, groei wat gemakkelijker dan Cobus, sterk op schimmels, geen bijzonderheden met betrekking tot insecten. Schottolerant. Met 105 spruiten per stam, vergelijkbaar met Profitus. Spruiten zijn fijn, voornamelijk A’s, richting M-sortering. Met name voor Belgische industrie. (Dit jaar wat fijner dan Profitus, vorig jaar was dat niet het geval). SBG1587 is komend jaar commercieel beschikbaar. Bij interesse contact opnemen met Michiel van Mol.

Profitus

Niet planten voor 15 mei vanwege schieterrisico. Ten opzichte van Abacus: 20 kilo N per hectare minder, dan komt het gewas mooi op lengte. Oogst eind november/december. Afstand 75 x 40 centimeter dan gemakkelijk B-sortering. Nachtvorstbestendig, kan -8 tot -10 graden Celsius verdragen. Sterk op insecten.

Cobelius

Stukje vroeger dan Martinus. Bij half april uitplanten, dan oogst vanaf half november. Bij planten in de tweede helft van april (38 centimeter in de rij), kun je het ras na de uitgroei nog drie weken laten staan. Het ras laat wel snel zijn blad vallen -dat is een raseigenschap- maar blijft dan vooral in de kop doorgroeien. Wat lichter van kleur, maakt het mogelijk wat eerder te plukken bij vorst.

Martinus

Verbeterde Plutus, met lange veldhoudbaarheid en uitstalleven. In twee jaar praktijk blijkt Martinus behoorlijk gevoelig voor de plantdatum: Bij 15 tot 20 april planten dan pluk vanaf begin december. Eind april planten, dan eind december plukken. Voor grovere spruiten kunnen de planten enkele weken overstaan. Kan nachtvorst verdragen, wel iets te donker voor plukken in de vorst. Sterk op schimmels inclusief light leaf spot, ook goed voor biologische teelt. Vlotte groei is belangrijk, op zwaardere grond bemesten als Cobelius en Albarus

Discussie/opmerkingen Michiel van Mol: “In een praktijkproefveld in Flevoland -naast een uienveld, met flinke tripsdruk- was duidelijk zichtbaar dat Martinus, evenals Gigantus, zeer sterk is op trips. Als de druk zeer hoog is, zullen alle rassen zo ook Martinus, schade laten zien. Groei is het belangrijkste tegen trips. Is groei afwezig, kan een gewas tripsgevoeliger lijken dan in werkelijkheid het geval is. Een aantasting is dan niet alleen aan het ras te toe te schrijven”.

Clodius

Fijnere spruiten, tijdens vorst snel oogstbaar. Regelmatige bemesting is belangrijk.

Belindus

Heeft voor goede lengtegroei en voor tijdige bladrui meer N nodig dan Albarus. Houdt een flinke tegen sneeuw beschermende pet. Positionering: ras kan een oplossing zijn als Albarus begin januari nog niet oogstrijp is, met mooiere spruiten dan van Albarus. Gemiddelde gevoeligheid voor trips.

Albarus

Bij planten rond half april dan oogst in januari. Dit jaar aan de fijne kant gebleven, heeft zijn groeidagen nodig, dat at dit jaar tegen. Bladpruik iets minder dan Belindus, toch goede bescherming van de spruiten.

SBG1622

Geeft mooie resultaten, wel minder bemesten dan Albarus. Op demoveld te lang. Oogstbaar vanaf januari, super in maart (in 2017 alleen proeven).

Splendus

Syngenta toont spruitenrassen op gehavend demoveld

Spruitvorming in januari/februari, oogst in maart/april. Seizoenafsluiter.

Syngenta toont spruitenrassen op gehavend demoveld

Of registreer je om te kunnen reageren.