Vollegrond

Nieuws

Preiras Krypton: hoge, matig bewaarbare productie

Het snel groeiende ras Krypton (Nunhems) is in de vroege herfstteelt bij groeizame omstandigheden alleen mogelijk als tijdig wordt geoogst. Die conclusie blijft over na vergelijkend onderzoek op drie Belgische proefcentra met zeventien preirassen voor de oogst in september en oktober.

Het onderzoek op het proefstation voor de Groententeelt in Sint-Katelijne Waver, het PCG in Kruishoutem en Inagro in Rumbeke Beitem richtte zich in 2016 niet alleen op de vergelijking op teelt- productie- en kwaliteitskenmerken, maar ook op slijtage en bewaarbaarheid na de oogst. Dit naoogst-onderzoek, op verzoek van de LAVA-veilingen, bestond uit twee blokken: van elk preiras werd een deel geoogst in september en een deel in oktober. De planten werden steeds de eerste twee dagen bewaard bij 1 graad Celsius, en vervolgens 7 dagen bij 8 graden Celsius.

Tijdig oogsten

In het proefverslag in de decemberuitgave van Proeftuinnieuws wordt Krypton aangeduid als ‘zeer productief, maar moet tijdig geoogst zijn, in functie van de groeiomstandigheden, om sleet en slechte houdbaarheid na de oogst te voorkomen’. De algemene waardering voor Krypton over de twee bewaarmomenten samen was 5,4, dat is het laagste van alle getoetste rassen (waardering van 1 tot en met 9, 9 is het best).

Ruime keus

In de conclusies wordt verder het nieuwe ras SG1866 expliciet genoemd, vanwege een vergelijkbare bladkleur en productie in deze proef, met een wat kortere schacht en meer opgericht bladstand. De bewaarscore voor SG1866 was een 6,4. De overige rassen in deze proef in volgorde van productie, met vermelding van de bewaarscore over twee bewaarmomenten: TZ0188 (Tozer, 6,0), Gostar (SV4760ZE, Seminis, 6,2), SV3274ZL (Seminis, 5,8), Mako-Power (Maes,6,5), Poulton (Nunhems, 6,9), Belton (Nunhems, 6,3), Delmas (Syngenta, 5,9), Nunton (Nunhems, 6,0), SV3225ZL (Seminis, 6,2). Mercurian (Syngenta, 5,8), Cherokee (Enza, 6,4), Skater (Bejo, 6,5), Curling (Bejo, 6,8), Vesuvius (Syngenta, 6,5), Mako-Nice (Maes 5,7).

Of registreer je om te kunnen reageren.