Vollegrond

Nieuws

Ook rijenspuiten moeten voortaan gekeurd

Rijenspuiten, onkruidspuiten en granulaatstrooiers vallen vanaf komend jaar ook onder de keuringsplicht voor spuitapparatuur. De keuring moet één keer per zes jaar plaatsvinden.

Het ministerie van Economische Zaken publiceerde gisteren de aangepaste keuringsverplichtingen voor spuitapparatuur. Voor het invoeren ervan wordt 2017 als overgangsjaar beschouwd, dit op aandringen van LTO. Dat meldt Nieuwe Oogst.

Binnen drie jaar

De spuitapparatuur die voorheen al keuringsplichtig was, blijft dat in een frequentie van één keer per drie jaar. Nieuwe spuitapparatuur met keuringsplicht moet binnen drie jaar na aanschaf voor het eerst worden gekeurd. Bepaalde spuitapparatuur, zoals hand- en rugspuiten, en ook dompelbaden, vallen ook buiten de nieuwe regels rond de keuringsplicht.

Ingang per direct

De nieuwe regelgeving is per direct van kracht. Om ondernemers en keuringsinstanties tijd te bieden voor uitvoering van de nieuwe eisen, pleitte LTO om de nieuwe verplichting per 2018 te laten ingaan. Dit bleek volgens EZ juridisch niet mogelijk. Als compromis is daarop toegezegd dat 2017 als overgangsjaar beschouwd wordt, waarin ondernemers geattendeerd en geïnformeerd worden. Pas in 2018 wordt er door de NVWA actief gehandhaafd.

Of registreer je om te kunnen reageren.