Vollegrond

Nieuws laatste update:8 dec 2016

Nu ook certificeringsplicht voor buitengebruik rattenbestrijding

Vanaf 1 januari 2017 geldt naast een vakbekwaamheidsbewijs KBA voor het toepassen van rodenticiden tegen knaagdieren ook een certificeringsplicht voor buitengebruik van deze middelen.

De certificeringsplicht geldt voor agrariërs als zij knaagdierbestrijding op hun bedrijven in eigen beheer (blijven) uitvoeren, en daarbij de mogelijkheid willen behouden om ook buiten gebouwen en voedselopslagplaatsen rodenticiden in te zetten. De certificering bestaat uit twee onderdelen: een vakbekwaamheidsbewijs KBA-GB (GB = Gebruik Buiten) in aanvulling op het al geldende KBA-certificaat, en een bedrijfscertificering. Voor inzet van middelen binnen gebouwen blijft het hebben van een KBA-certificaat voldoende.

Tijdig melden

De certificeringsplicht gaat formeel op 1 januari 2017 in. Agrariërs die overwegen hun bedrijf te laten certificeren kunnen zich het beste voor deze datum melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Zij krijgen dan nog tot 1 juni 2017 de tijd om hun certificering in orde te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.