Vollegrond

Nieuws laatste update:8 dec 2016

Mogelijk een tekort aan Spaanse ijsbergsla

De kans is groot dat er met Kerstmis weinig Spaanse ijsbergsla voorhanden is. Door de hoge temperaturen in oktober in het Zuidoosten van Spanje is de ijsbergsla die voor Kerstmis bedoeld was, 10 tot 12 dagen eerder oogstrijp.

Naast de hoge temperaturen in oktober in Murcía, Almería en Alicante kampen die regio’s ook met flinke neerslag. Daarom twijfelt de overkoepelende organisatie Proexport uit Murcía of er met name in de week voor Kerstmis, als de vraag het grootste is, wel voldoende ijsbergsla ter beschikking is, aldus Fruchthandel.de.

Export steeg

Vorig jaar bedroeg de export aan Spaanse ijsbergsla in november 55.118 ton en in december 63.838 ton. Dat was een stijging van 16% ten opzichte van 2014. Gezien de weersvoorspellingen met flink wat neerslag in de komende dagen is het de vraag hoeveel ijsbergsla er in de komende weken geoogst kan worden.

Stijgende prijzen

In Duitsland werd eind november voor Spaanse ijsbergsla op de groothandelsmarkten gemiddeld zo’n 60 cent per bol betaald. De verwachting is dat die prijs gaat stijgen als er daadwerkelijk krapte aan ijsbergsla is.

Of registreer je om te kunnen reageren.