Doorgaan naar artikel

Duitsers experimenteren met groenbemesters tussen asperge

In juni een groenbemester inzaaien tussen de aspergeruggen. In Nederland loopt het daarvoor nog niet storm, in Duitsland zijn er enkele grote telers die het toepassen. De Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen doet onderzoek.

De Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen zaaide in juni 90 kilo ‘Topsoil Winterfest’ per hectare. Dat product bevat 65% roggezaden en verder 15% winterwikke, 15% Italiaans raaigras en 5% Inkarnaat klaver. Het mengsel werd vergeleken met een eigen mix van 50% Italiaans raaigras, 22,5% Inkarnaat klaver, 22,5% Alexandrijnse klaver en 5% witte klaver.

Wortels en loof

‘Topsoil Winterfest’ bereikte een geringe gewashoogte en ontwikkelde een flinke wortel- en loofmassa. Voor de eigen mix geldt hetzelfde, maar het voordeel is dat er geen zaad in de herfst wordt gevormd en dat het is te zaaien vanaf juni tot en met augustus.

In het onderzoek werd ook naar Phacelia (bijenbrood) gekeken, maar die groenbemester maakt veel gewas en weinig wortelmassa. Klaver daarentegen maakt juist veel wortels en weinig gewas.

Minder herbiciden nodig

Het inzaaien van een groenbemester heeft als voordeel dat het onkruid onderdrukt. Daardoor zou de inzet van herbiciden omlaag kunnen. Het grasklavermengsel verdraagt overigens de inzet van bodemherbiciden (Lentagran+Buctril) mocht dat toch nodig zijn. Echter, bij een goede ontwikkeling is in augustus de grond dusdanig bedekt dat er geen onkruid meer doorheen groeit.

Onderzoek gaat verder in 2017

In 2017 zet de Landwirtschaftskammer het onderzoek voort. Dan wordt gekeken hoeveel stikstof de groenbemester bindt en wat de invloed is op de temperatuur in de rug bij zaaien in juni. Ook zullen de effecten van meerdere mixen van klavers bekeken worden en mixen met groenbemesters die winterhard zijn. Die zouden dan in het najaar tijdig bewerkt (en/of eventueel doodgespoten) moeten worden voor voldoende vertering.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin