Vollegrond

Nieuws

Nieuwe (asperge)schilmachine met minder schilverlies

Op het oog wijkt de schilmachine Fahrenkaemper S1 weinig af van die van Hepro of Tenrit. Het verschil zit hem volgens de fabrikant uit Schloss Holte-Stukenbrock in de manier van schillen waardoor de schilverliezen geringer zijn dan bij de gevestigde orde.

De schilmessen staan bij de Fahrenkaemper S1 machine parallel tegenover elkaar. Verder is het mogelijk de machine per schileenheid te programmeren, zodat de dikste asperges vooraan in de machine geschild worden en de dunnere pas achteraan. Dat zijn de redenen waarom de machine minder schilverliezen zou opleveren dan zijn concurrenten.

Liggend schillen

Naast asperge kan de schilmachine ook alle andere soorten groenten schillen met een diameter tussen 8 en 100 millimeter. De asperge (of andere groente) gaat getransporteerd door rollen liggend door de machine, en de schillers schillen horizontaal al draaiend rond de asperge. Verschillende soorten groenten zijn na elkaar te schillen, zonder dat de machine een nieuwe instelling behoeft. Moderne software maakt het mogelijk dat de machine per schileenheid te programmeren is.

Capaciteit

Er is een variant met 8 en met 16 schileenheden. Alle elektronica zit bovenin de machine, helemaal afgeschermd van de schilruimte. De capaciteit met 8 is 4.000 asperges per uur en met 16 is 4.500. Die met 8 kost € 22.900 en die met 16 komt op € 32.900 (alle prijzen in dit artikel zijn excl. btw).

Fahrenkaemper presenteerde de machine vorige week op de Spargel- und Erdbehrböhrse in Karlsruhe. Binnenkort in Groenten&Fruit meer nieuws van die beurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.