Vollegrond

Nieuws

Vlaamse wateroverlast juni erkend als ramp, ijsstorm nog niet

De Vlaamse regering heeft de overvloedige regenval van 27 mei tot 26 juni in heel Vlaanderen erkend als algemene ramp.

Dat staat nog los van de schade door hagel, windhoos en rukwinden op 23 juni 2016 en de overvloedige regenval op 23 juli 2016, waar ook een rampenerkenning in voorbereiding is.

De Vlaamse regering erkende ook de windhoos van 29 en 30 augustus 2015 als ramp, waardoor het al opgeteld om 250 miljoen euro schade gaat, voornamelijk in de landbouw. Voor de wateroverlast van mei-juni 2016 komen alle 308 gemeenten in aanmerking, schrijft Vilt.be.

De bedrijven in deze gemeenten krijgen de schade gedeeltelijk gecompenseerd. België heeft (nog) geen brede weersverzekering, maar dekt de schade uit een Vlaams Rampenfonds. Elke landbouwer kent het verliespercentage op perceelsniveau dat in aanmerking komt voor een compensatie. Zij hebben nu drie maanden de tijd om hun dossier in te dienen bij het Vlaams Rampenfonds.

Of registreer je om te kunnen reageren.