Vollegrond

Nieuws

Preirassen beoordeeld op ziektegevoeligheid

De ziektegevoeligheid van herfst- en winterrassen prei is ook dit jaar weer beoordeeld door drie Belgisch proefcentra. Voor de herfstteelt komt Belton goed naar voren, voor de winterteelt Pluston en Natan.

Belton is als herfstras sterk tegen de schimmelziekten roest, papiervlekken, purpervlekken en Colletotrichum. Het ras is matig gevoelig voor trips. Walton is sterk tegen trips en papiervlekken en matig sterk tegen roest en purpervlekken. Dat ras is gevoelig voor Colletotrichum. Poulton toon zich sterk tegen papiervlekken, matig sterk tegen roest en trips en matig gevoelig voor purpervlekken en Colletotrichum. Voor SV3274ZL geldt dat het ras sterk is tegen trips, matig sterk tegen roest en papiervlekken en matig gevoelig voor purpervlekken en Colletotrichum.

Bij de herfstrassen blijkt Surfer zeer gevoelig voor Colletotrichum, Lancaster voor papiervlekken en Levis voor trips. Callahan blijkt zeer gevoelig voor roest en Colletotrichum. In totaal staan de ziektegevoeligheden van 20 herfstrassen beschreven in het proefverslag in Proeftuinnieuws.

Beoordeling winterrassen

Bij de winterrassen toont Pluston zich sterk tegen papiervlekken en matig sterk tegen trips en roest. Matig gevoelig is het ras voor purpervlekken en gevoelig voor Colletotrichum. Natan is op Colletotrichum niet beoordeeld, het ras is matig gevoelig voor papiervlekken. Tegen purpervlekken is Natan sterk en tegen trips en roest matig sterk. Harston blijkt zeer gevoelig voor roest en Triton voor papiervlekken. In totaal werden 16 winterrassen beoordeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.