Vollegrond

Nieuws

Peil-gestuurde drainage in delen van Limburg verplicht

Noord- en Midden-Limburgse boeren en tuinders hebben nog tot 1 november de tijd om een bijdrage aan te vragen voor de ombouw of vervanging van hun traditionele drainage door peil-gestuurde drainage. In dat deel van Limburg mag vanaf 1 januari 2018 alleen nog maar peil-gestuurd gedraineerd worden.

De bijdrage aan de ombouw of vervanging van een traditionele drainage door een peil-gestuurde drainage worden verstrekt door de Waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas. De bijdrage is 25% van de kosten. Het is nog tot 1 november mogelijk om deze bijdrage aan te vragen. Het daadwerkelijke ombouwen, kan dan in 2017 gebeuren. Dat is mooi op tijd, want vanaf 1 januari 2018 is het in Noord- en Midden-Limburg verplicht om peil-gestuurd te draineren.

Actie LLTB

LLTB-bestuurslid Jan Veltmans hierover: "De LLTB heeft veel energie gestoken in het beschikbaar krijgen van deze subsidie. Het zou zonde zijn wanneer de gecreëerde ruimte niet optimaal benut wordt. Een peil-gestuurde drainage kan zich in één jaar terugverdienen."

Opleggen boetes

Tien jaar geleden werd bij het opstellen van het Nieuw Limburgs Peil afgesproken dat peil-gestuurde drainage in Noord- en Midden-Limburg per 1 januari 2018 verplicht zou worden. Wie na deze datum nog met een traditionele drainage water afvoert, loost illegaal en kan een boete krijgen.

Voor de regio Zuid-Limburg, waar Waterschap Roer en Maas ook verantwoordelijk voor is, en voor de gebieden van de Noord-Brabantse Waterschappen (waaronder Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta) geldt de verplichting van een peil-gestuurde drainage niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.