Vollegrond

Nieuws laatste update:6 okt 2016

Peen zaaien in papier lijkt goed geslaagd

Peen die in papier is gezaaid, staat er zeer egaal op. Dat blijkt op de open middag die peenplatform Quality Carrots (QC) woensdag hield.

“De strook staat bomvol peentjes”, beschrijft onderzoeker Johan Wander van onderzoeks- en adviesbureau Delphy. “Er zit weinig variatie in de dikte van de peen. We gaan dat binnenkort meten.”

Peen zaaien in papier heeft naast een uniforme opkomst, ook een reductie van de onkruiddruk als voordeel. Het bedrijf Kramer-Start in Bant kan wortelzaad in papier produceren.

Geen last van droogte

Verder blijkt op de open middag dat de stand van het gewas prima is. “Het gewas heeft geen last gehad van droogte. Wortelen zoeken het vocht wel op”, legt Wander uit. De resultaten van de proeven laten nog op zich wachten, deze komen na de oogst.

De nadruk van de op de open middag gepresenteerde proeven ligt dit jaar op de verschillende bemestingsstrategieën en spuittechnieken. “Daarin zie je wat kleurverschillen”, neemt Wander waar. “De resultaten van de proef hebben we in maart, april.”

De verschillen die in begin juli waren te zien in de zaadfractieproef – zwaar zaad stond toen beduidend forser – zijn nu weggevallen. Wellicht zijn er bij de oogst weer verschillen te zien.

Open middag peenonderzoek Quality Carrots bij Loon- en akkerbouwbedrijf Vedelaar in Nagele.</p>
<p><em>Foto: Ruud Ploeg</em>
Open middag peenonderzoek Quality Carrots bij Loon- en akkerbouwbedrijf Vedelaar in Nagele.

Foto: Ruud Ploeg

'Priam torent boven Nerac uit'

Opvallend is de stand van het nieuwe ras Priam, merkt Wander op. “Die torent boven Nerac uit, laat het loof minder hangen en dat is positief. Ik ben benieuwd naar de bewaarbaarheid. Dat is een belangrijk aspect.”

Het doel van Quality Carrots is om samen met telers manieren te vinden om de kwaliteit van peen te verhogen. Het platform doet deze proeven voor de derde keer. Het peenplatform houdt jaarlijks een open middag om peentelers de proeven te laten bekijken. De meeste proeven liggen bij loon- en akkerbouwbedrijf Vedelaar in Nagele.

Onderzoeksresultaten en kennis voor telers

Delphy vroeg telers op de open middag op deel te nemen aan het praktische, onafhankelijke onderzoek dat het adviesbureau uitvoert in peen, uien en aardappelen. Voor €175 per jaar krijgen zij uit eerste hand onderzoeksresultaten en op andere wijze kennis en informatie doorgespeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.