Vollegrond

Nieuws

Laser in de strijd tegen muizen en mollen

De Europese Commissie steekt bijna € 1,8 miljoen in een project dat aan het gebruik van rodenticiden een einde wil maken. Een laserhek of laseromheining moet daarvoor gaan zorgen.

Bird Control Group uit Delft gaat in samenwerking met 5 partners in Europees verband 'LIFE Laser Fence' ontwikkelen: een milieuvriendelijke laseromheining tegen ongewenste dieren op agrarische bedrijven. In de komende drie jaar zal LIFE Laser Fence getest en doorontwikkeld worden, als onderdeel van het LIFE EU programma.

Einde rodenticiden

Het doel van het project is dat in 2020 het gebruik van rodenticiden beëindigd kan worden. Rodenticiden zijn middelen die worden ingezet tegen mollen, muizen en ratten. Verder wil het project aantonen dat deze duurzame oplossing op basis van lasertechnologie de bedrijfskosten verlaagt en oogstverliezen terugdringt, naast het creëren van bewustwording voor het negatieve effect van chemicaliën op het milieu in Europa.

Speciaal laserlab

Voor het project is een speciaal laserlaboratorium opgezet. Bird Control Group vervaardigt een nieuwe generatie lasersystemen voor de lasertechnologie binnen LIFE Laser Fence. Een van de Spaanse partners is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de detectie van dieren met behulp van drones. Het budget is iets meer dan € 3,1 miljoen waarvan De Europese Commissie bijna € 1,8 miljoen voor haar rekening neemt.

In 2017 veldtesten

LIFE Laser Fence is een samenwerking tussen het Nederlandse bedrijf Bird Control Group uit Delft, de John Moores University uit Liverpool en verder 3 partners in Spanje en 1 in Groot-Brittannië. Het project is gestart op 1 september 2016 en zal eindigen op 31 december 2019. De veldtesten starten in 2017 in Groot-Brittannië, Spanje en Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.