Vollegrond

Nieuws

Krypton voor vroegste preiteelt meest geschikt

Het ras Krypton wordt in Belgisch onderzoek als beste ras beoordeeld voor de zeer vroege teelt van prei. Volgens de onderzoekers combineert het ras vroegheid met een zekere productie en een goede kwaliteit.

Krypton stond volgens de onderzoekers Winnepeninckx (PCG Kruishoutem), De Rooster (PSKW) en Vanquickenborne & Callens (Inagro) uniform met een opgerichte bladstand en goede bladkleur. Het ras vertoonde in het voorjaar van 2016 weinig slijtage en was zeer vlot te schonen. Krypton vertoonde een lichte aanzet tot schotvorming, iets meer bij de losse planten. De planten uit de grootste traymaat (322) gaf een iets hogere productie. Op het PCG was die productie 52 ton per hectare, waarvan 96% Flandria. Krypton (traymaat 459) en Megaton in 459 haalde beide 50 ton met een vergelijkbaar percentage Flandria. Duraton (589) en Sumstar (SV 0884 Zm) in 459 kwamen tot ruim 40 ton, waarbij Duraton volgens het verslag in Proeftuinnieuws een iets lager percentage Flandria haalde.

Resultaten Inagro

Bij Inagro was Megaton de productiefste met 45 ton per hectare, gevolgd door Krypton (322) met 41 ton. Duraton (589) kwam tot 38 ton. De productie van Krypton (459) en Sumstar (459) zat rond 35 ton, de losse planten van Krypton haalde met 30 ton de laagste productie. In procenten scoren Megaton en Sumstar iets minder Flandria kwaliteit. Bij Megaton is dat van de 45 ton circa 6 ton Klasse I en bij Krypton (322) van de 41 ton slechts 1 ton.

Resultaten PSKW

In de proef op het PSKW werden alleen losse planten gebruikt. Daar was Chinook met ruim 40 ton de productiefste met iets meer dan de helft van de planten in de gewichtsklasse van 900 gram. Krypton en Rally kwamen tot 30 ton waarvan iets minder dan 10 ton met planten in de categorie van 900 gram. De andere categorieën zijn 700 en 500 gram. In die proef lagen verder Duraton, Megaton en Capito.

Als minder beoordeelde eigenschappen

Ten opzichte van Krypton was Duraton moeilijker te schonen en de bewaarbaarheid iets minder. Megaton is wat gevoeliger voor bladbreuk en de trayplanten schakelden iets ruimer. Capito vormde redelijk wat knobbel en is iets gevoeliger voor schotvorming. Chinook is bleek van kleur en heeft een iets minder opgerichte bladstand. De houdbaarheid is iets minder goed. Rally stond iets minder uniform, was iets moeilijker te schonen en was wat gevoelig voor bladbreuk. De bewaarbaarheid was ook iets minder. Sumstar kwam matig uit de houdbaarheidstest.

Of registreer je om te kunnen reageren.