Doorgaan naar artikel

Goede verwachtingen voor prei tot in december

Hoewel het prijsbeeld soms wat wisselt, is er in grote lijnen sprake van een redelijke tot ronduit goede prijsvorming voor prei in de afgelopen weken. De aanvoer blijft nog steeds wat onder het gebruikelijke niveau en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Verder is er sprake van een bovengemiddelde exportvraag, met name vanuit Spanje, Frankrijk en Italië. Problemen die er in die landen in de teelt (geweest) zijn, liggen daaraan ten grondslag. Dat alles maakt dat er goede verwachtingen zijn ten aanzien van de prijsvorming voor prei, zelfs tot in december.

De woordvoerder van REO Veiling bestempeld de huidige prijsvorming ronduit als goed en de klokprijzen van REO bevestigen dat beeld. Sinds 19 september (week 38) is een stijgende lijn ingezet met prijzen in begin van die week nog rond 55 cent, maar vervolgens oplopend naar rond 75 cent. In week 39 blijft dat prijsniveau met prijzen tussen 70 en 82 cent gehandhaafd. In de anderhalve week daarna wordt het beeld wat wisselender, maar blijft de klokprijs voor de sortering 3-4 FLMW gemiddeld op bijna 70 cent zitten met een fluctuatie tussen 55 en 83 cent.

Saldo per hectare

Een kanttekening hierbij is wel dat de producties per hectare op moment niet op het normale niveau zitten. De vraag is dan ook in hoeverre de huidige situatie ook daadwerkelijk leidt tot een beter saldo per hectare. En over het algemeen is er ook nog steeds meer werk aan de prei, merkt de woordvoerder van ZON fruit & vegetables op, als gevolg van de wateroverlast en hagel.

Goede kwaliteit

Kwalitatief is de iets minder periode door trips bij ZON achter de rug; bij REO is wat meer sprake van bruine strepen op de schacht. Dat ontstaat door een groeistoot die de prei kreeg toen er tijdens de droge maanden augustus en september flink beregend werd.

Profiteren van acties

Bij ZON fruit & vegetables was er met name in week 39 sprake van een opleving van de prijsvorming. Toen werden klokprijzen tussen 55 en 73 cent gerealiseerd. De reden daarvan waren acties bij supermarkten waardoor de vraag steeg. “Daarvan heeft de prijsvorming bij ons voor de klok duidelijk geprofiteerd”, aldus de woordvoerder van ZON. Hij noemt de huidige prijsvorming ‘niet verkeerd’.

Aanvoer gestegen

Hoewel ook bij ZON de aanvoer niet op het gebruikelijke niveau ligt, is de aanvoer in de afgelopen weken wel duidelijk toegenomen. Deze en vorige week werd ruim 100 ton voor de klok gezet, dat is exclusief bemiddeling. Begin september bedroeg de aanvoer nog zo’n 40 ton. De prijs bij ZON bleef in de afgelopen anderhalve week stabiel tussen 48 en 53 cent. In de twee weken voor de actieweek verliep de prijsvorming bij ZON moeizamer en werd dat niveau alleen incidenteel gehaald.

Maak zelf prijsoverzichten van diverse gewassen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin