Vollegrond

Nieuws

Delphy beoordeelt diverse bemestingssystemen in peen

Omdat de mestwetgeving steeds strengere eisen aan de bemesting stelt, duiken er steeds meer alternatieven op voor de traditionele bemestingsmethoden. Op het proefveld Quality Carrots liggen er daar een aantal van in onderzoek. Delphy beoordeelt de resultaten.

Het referentieobject bestaat uit een bemesting van twee keer 175 kilo KAS per hectare, gegeven 50 en 80 dagen na zaaien. In het najaar van 2015 werd over het hele perceel 30 ton RDM uitgereden. Als basisbemesting werd 200 kilo kalium gestrooid in de vorm van Protamylasse Kali. Op 28 mei werd het ras Nerac gezaaid. Onderzoeker Johan Wander constateerde dat de structuur van het betreffende perceel dit jaar matig is, door de weersomstandigheden in de winter en in het voorjaar. Hij verwacht daarom sowieso lagere producties dan gebruikelijk.

Scala aan objecten

In de proef liggen diverse objecten. Dat zijn Brassitrel (bladmeststof van Yara), YaraVita Tropicote (strooibare kalksalpeter) in plaats van KAS, de toepassing van OceanGrown en Vegetasol (plantversterkende producten van AleoMenno Agronaps), Bacteriosol (bodemverbeteraar van Crehumus), Zeba (plantaardige superwaterabsorber op zetmeelbasis van UPL) en de bemestingssystemen van N-xt, Plantcoaching (bladmeststoffen TouCaN en BoCaN) en Plant Health Cure.

Presentatie resultaten

In de winter zullen de resultaten gepresenteerd worden aan de bij Delphy aangesloten peentelers. Zij betalen 175 euro per jaar voor (dit) onderzoek en ontvangen tevens 25 keer per jaar de Actua nieuwsbrief. Naast in peen doet Delphy onafhankelijk onderzoek in uien en aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.