Vollegrond

Nieuws

Murcia draait groente door

De lokale overheid van Murcia, in Zuidoost Spanje, heeft besloten 7 miljoen kilo sla, bloemkool en broccoli uit de markt te halen, vanwege de lage uitbetaalprijzen. Een bedrag van 1,2 miljoen euro is hiermee gemoeid.

De groenten zullen vooral worden ondergeploegd (6 miljoen kilo); 220.000 kilo zullen worden aangeleverd bij de voedselbank en 800.000 kilo is bestemd voor diervoeding. Volgens de lokale krant La Verdad uit Murcia hebben 22 productiebedrijven een beroep gedaan op de regeling.

In het geval van broccoli krijgen telers die lid zijn van een telersvereniging voor product dat gratis verstrekt wordt aan de voedselbank € 26,2 cent per kilo, volledig gefinancierd met GMO-geld. Voor broccoli die voor diervoeder bestemd is krijgen telers 21,2 cent per kilo, voor de helft gefinancierd met GMO-geld.  En voor het onderploegen krijgen telers € 3.147 per hectare, voor de helft gefinancierd met GMO-geld.

Warm winterweer

De belangrijkste oorzaak van de lage prijzen is het warme weer, in Spanje en elders in Europa. In Murcia werd op vrijdag nog 27ºC gemeten op de thermometer, waardoor de niet alleen de vegetatieve ontwikkeling van het gewas slecht is, maar ook productieplanning danig is verstoord. Volgens exportorganisatie Proexport uit Murcia ligt de oogst tussen de zeven en tien dagen voor op het schema in Murcia, Almeria en Alicante. Naast de warmte is het buitengewoon droog in een groot deel van Spanje. De verwachting is dat deze week ook andere groenten uit de markt zullen worden genomen in Murcia, zoals artisjokken, tomaat, komkommer en aubergine.

Of registreer je om te kunnen reageren.