Vollegrond

Nieuws laatste update:10 jan 2016

Grootste witlofbedrijf uit direct gevaar

De continuïteit van witloftrekkerij Hameno uit Sexbierum is na een turbulent jaar 2015 op dit moment voldoende gewaarborgd, blijkt uit een rondgang.

Hoe dat in 2016 verder gaat, hangt af van de aandeelhouders. In 2015 dreigde het bedrijf te verdwijnen toen de Rabobank door financiële problemen het oogstkrediet niet zomaar meer wilde verstrekken en de aandeelhouders moesten bijspringen. De aandeelhouders, waaronder Hartman uit Sexbierum, leken aan te sturen op een beëindiging van het bedrijf, maar Hameno won de rechtszaak en draait sindsdien gewoon door, blijkt uit een rondgang langs betrokkenen

Het goede witlofjaar 2015 heeft de financiële situatie wat verbeterd, maar over de toekomst is het bedrijf onzeker. Er loopt nog een bodemprocedure van de eigenaar van het onroerend goed, gezien de huurachterstand, bevestigt de advocaat Kamminga uit Oosterwolde van het bedrijf. Of Hameno in deze vorm verder kan en kan investeren in vernieuwing van de trekkerij hangt af van de aandeelhouders, vertellen betrokkenen.

Hartman is eigenaar van het onroerend goed en liet in de rechtszaak afgelopen jaar weten de relatie van de trekkerij met AH te willen redden door het bedrijf in eigen beheer te gaan exploiteren. Dat is tot nog toe niet gebeurd, maar mogelijk kan de bodemprocedure echt duidelijkheid over de toekomst verschaffen. Hartman laat weten dat op dit moment de trekkerij goed draait. Op de bodemprocedure gaat het bedrijf niet in.

Telersvereniging Best of Four zegt dat de zaak opgelost is. "De betrokken aandeelhouders waren het niet eens met elkaar over het te voeren beleid en dit heeft geleid tot een juridisch proces. Gelukkig is het op deze manier opgelost, zodat ook de werkgelegenheid is behouden", zegt directeur Ton van Dalen van de telersvereniging.

Albert Heijn zegt gewoon van de vaste leverancier witlof af te nemen. Kwaliteitsproblemen begin december zijn opgelost, aldus de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.