Vollegrond

Nieuws

Geen voorkeur voor moment behandeling plantenbak

Uit 3-jarig Belgisch onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt op welk moment een plantenbakbehandeling met Tracer tegen koolvlieg wordt uitgevoerd. De werking is altijd even effectief. Een in België toegelaten aanvullende granulaatbehandeling beschermt de plant wel nog extra.

De hypothese dat een heel vroege plantenbakbehandeling een bloemkoolplant onvoldoende bescherming zou geven tegen koolvlieg werd door 3-jarig onderzoek op PCG Kruishoutem niet bevestigd. Een toepassing van Tracer bij de plantenkweker voor aflevering, bij de teler net na aflevering of net voor het planten geeft geen significante verschillen in mate van aantasting van de wortels door de koolvlieg. Deze conclusie werd volgens een verslag in Proeftuinnieuws in 2012, 2014 en 2015 getrokken. In alle jaren bleek wel dat een in België toegelaten aanvullende granulaatbehandeling bij het planten de plant een extra bescherming geeft tegen aantasting door koolvlieg.

Geen significante verschillen

In 2015 werd op 17 februari gezaaid, op 23 april geplant en op 8 juli geoogst. Op 26 april was in het onbehandelde object 28 procent van de planten weggevallen. Op 9 juni was dat 52 procent. Bij de behandelingen viel 0 tot 1 procent weg. Bij de vroegste behandeling was op 9 juni 12 procent aangevreten; bij de overige behandelingen was dat 3 tot 4 procent. Dat verschil is wel significant. De granulaatbehandeling reduceerde het percentage aangevreten tot 0.
Bij de oogst haalde onbehandeld een aantastingsindex (een gemiddelde over de mate van aantasting van de wortels) van 87 procent en de granulaatbehandeling 11 procent. De overige objecten verschilde met 50 tot 53 procent niet significant van elkaar.

Dummy-pil werkt circa 3 maanden

Een dummy-pil behandeling met Cruiser bij het zaaien bleek nog wel effectief bij de beoordeling op 26 mei (3 maanden na zaaien), maar op 9 juni was sprake van 13 procent wegval. Ook het percentage aangetaste planten was met 24 procent toen significant hoger. Na 4 maanden bleek de pil dus uitgewerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.